Ga naar Content

Zonneweide wel, Boetje niet: "Bewoners willen duidelijkheid"

Het oude Boetje in Oostwoud is het middelpunt van discussie. De één ziet het niet zitten, de ander pleit voor restauratie en hergebruik. Afvalverwerker HVC heeft zelfs een bedrag beschikbaar gesteld. De bal ligt nu bij de gemeente Medemblik die eigendom is van het gebouw. "We zijn ondertussen anderhalf jaar verder en bij de gemeente blijft het oorverdovend stil, terwijl de zonneweide allang is gerealiseerd."

Het oude en historische 'Boetje' in Oostwoud waar vanwege instortingsgevaar al maandenlang een hek omheen staat - Foto: Foto: Paul Tameling

In augustus 2022 wordt in Oostwoud een zonneweide aangelegd, tussen de Tripkouw en de Oostwouder Dorpsstraat, goed voor 2.000 huishoudens. De komst van een zonneweide leidt tot veel commotie in het dorp.

Bewoners zijn enthousiast, terwijl anderen bezwaar maken tegen de komst. Om hen tegemoet te komen, wordt er onder meer beloofd om het oude Boetje te restaureren zodat de identiteit van Oostwoud behouden blijft.

"Vanuit de omgeving is dringend verzocht om het te behouden vanwege het landschappelijke karakter. Het wordt daarom opgeknapt zodat het weer 25 jaar kan blijven staan", schrijft het college in dat jaar. Zowel de stichting Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud (HVMO) als de Dorpsraad werken mee aan het initiatief en hebben plannen om er een dorpscentrum van te maken. 

Anderhalf jaar verstreken

Er is nu anderhalf jaar verstreken sinds de gemeente Medemblik van afvalverwerker HVC een bedrag heeft gekregen om het landschap rondom de zonneweide te verbeteren, waaronder ook het Boetje.

Bewoners willen nu weten wanneer die renovatie gaat plaatsvinden. "De aanblik is ronduit triest", zegt Paul Tameling. Hij is penningmeester van de stichting en doet een poging om van dit vervallen gebouw een bezienswaardig onderkomen te maken. "Denk aan een nieuwe expositieruimte voor het oude oorlogsmuseum in Midwoud. Ik heb hierover een open brief naar de burgemeester gestuurd, maar tot op heden nog geen reactie ontvangen."

Dorpsraad heeft twijfels

De Dorpsraad ziet de restauratie niet zitten. In juni 2021 vragen ze een offerte aan bij een aannemer. Hieruit blijkt dat de restauratiekosten hoger uit zullen vallen. "Alle partijen zijn het er vrijwel over eens om die twee ton ergens anders in te steken", aldus voorzitter van de Dorpsraad, Ralph-Peter Maitmo, aan NH Nieuws. "Niemand is nog opgestaan om het gebouw te onderhouden of te beheren. Er komen nog meer kosten bij, het is gewoon niet haalbaar." 

Inmiddels heeft lokale fractie Hart voor Medemblik zich hard gemaakt om het gebouw te laten restaureren. "Er is veel onbegrip en onduidelijkheid bij de bewoners. De communicatie met de gemeente laat flink te wensen over. Ook de beloofde bijeenkomst met het dorp, die door de Dorpsraad zou worden georganiseerd, komt er telkens maar niet", aldus fractievoorzitter Tjeu Berlijn.

Opheldering

Hij vraagt om opheldering bij het college. De grote vraag is of het bedrag van twee ton er nog is en waar het naartoe gaat. "Ook willen we weten waar het stokt en wanneer we concrete plannen kunnen verwachten. Ze hebben behoefte aan duidelijkheid", zegt Berlijn.

Toch lijkt er beweging in de zaak te komen. Tameling: "De trein gaat rijden. Aankomende donderdagmiddag heb ik een afspraak met de gemeente en voorzitter van de Dorpsraad. Ik ben benieuwd wat er uitkomt. Het heeft lang genoeg geduurd, het blijft een vaag verhaal."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke Westfriese nieuwsredactie

Samenwerking NH en WEEFF

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📧 Stuur ons jouw tips op naar [email protected] 
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]