Start van hoofdcontent

HAARLEMMERMEER

nl

Haarlemmermeerse economie krabbelt op: dankzij Schiphol sterkste stijger van het land

23 november 2021, 12.05 uur · Aangepast 23 november 2021, 12.33 uur · Door Doron Sajet & Niels van Steijn

Het gaat steeds beter met de economie in Haarlemmermeer en omstreken. Die groeit zelfs harder dan in welke andere Nederlandse gemeente dan ook. De coronacrisis zorgde ervoor dat Haarlemmermeer flinke klappen kreeg, maar onder andere door een toename van het aantal vluchten op Schiphol profiteert de regio nu weer. 

Vliegtuigen van KLM geparkeerd aan de E-pier van Schiphol - Foto: NH Nieuws / Doron Sajet

Met een stijging 17% in het derde kwartaal is Haarlemmermeer aan een opmars bezig. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Wethouder Economie Marja Ruigrok laat op Twitter blijken trots te zijn op de gemeente: "We waren het sterkst geraakt en komen nu ook sterk weer terug. Het blijven zware tijden, zeker voor bepaalde sectoren."

Schiphol

Ruigrok doelt op de periode waarin de regio het zwaarst getroffen werd door de coronacrisis. Onder andere de hotelsector stond op omvallen. Waar zij normaal gesproken het hele jaar door goede zaken deden, was tijdens het dieptepunt van de crisis nog geen vijf procent van de hotelbedden bezet. 

Schiphol heeft een groot aandeel in de Haarlemmermeerse economie. Eerdere cijfers maakten duidelijk hoe belangrijk de luchthaven is voor de regio. "Het is duidelijk dat Schiphol een heel belangrijke rol speelt voor de economie en de werkgelegenheid in Haarlemmermeer. Dat verklaart deze opleving ook", laat wethouder Luchthavenzaken Jurgen Nobel aan NH Nieuws weten.

Tekst gaat verder onder artikel.

Naast de hotelsector kreeg ook de logistieke sector harde klappen: "Er zijn minder vliegtuigen die ook minder worden gevuld met vracht waar de logistieke bedrijven in Haarlemmermeer van leven. Dat heeft automatisch ook gevolgen voor toeleveranciers die minder te doen hebben. Vooral het verschil in coronamaatregelen nekte de sector, vertelde wethouder Jurgen Nobel van luchthavenzaken vorig jaar zomer. 

💬 Wil je iets kwijt?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]