Ga naar Content

Op iedere straathoek een miljonair? Zoveel wonen er bij jou in de buurt

Noord-Holland is de provincie met de meeste miljonairs, zo blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In zeven gemeenten heeft zelfs meer dan tien procent huishoudens minimaal een miljoen in vermogen verzameld.

Bloemendaalse villa - Foto: Wikimedia Commons

Absolute koploper is Bloemendaal, waar ruim één op de vier huishoudens (26,9 procent, ongeveer 2.500) op 1 januari 2020 onder de streep op meer dan een miljoen uitkwam. Op een goede tweede plaats staat Laren, met iets minder dan een kwart (24,1 procent) miljonairshuishoudens. 

Op de derde plaats staat Blaricum (19 procent), op de vierde en vijfde plaats Heemstede (16,1 procent) en Gooise Meren (11,7 procent). De lijst wordt afgesloten met Bergen (11,6 procent) en Beemster (10,3 procent).  

Kleinste aandeel miljonairs

Waar winnaars zijn, zijn ook verliezers: in deze context hebben we het dan in de eerste plaats over Den Helder, waar slechts 1,1 procent van de huishoudens (circa 300) zich miljonair mag noemen. Purmerend (1,4 procent), Beverwijk (1,5 procent), Zaanstad (1,7 procent), Heerhugowaard (1,8 procent), Alkmaar (2,1),  Enkhuizen (2,1 procent) en Hoorn (2,1 procent) maken de lijst compleet.

Ter vergelijking: op 1 januari 2020 had 3,5 procent van de Nederlandse huishoudens een miljoen euro (aan bezittingen en geld). Dat zijn 278.000 huishoudens, en 24.000 huishoudens meer dan op 1 januari 2019, becijferde het CBS

Sinds 2008 zijn er (gecorrigeerd voor de inflatie) in Nederland 35.000 miljonairshuishoudens bijgekomen. Als we de inflatie buiten beschouwing laten, is de groep in de afgelopen twaalf jaar met ruim 100.000 huishoudens gegroeid."  

Opvallend is dat de waarde van een woning van een gemiddelde miljonair 21 procent van diens totale vermogen is, terwijl dat voor niet-miljonairs 75 procent is. 

Wat doen Laarders met een miljoen?

NH Radio trok Laren in om te horen wat de bewoners zouden doen met een miljoen. "Naar m'n broer in Australië  vertrekken", antwoordt een vrouw. "Dan kan ik m'n laatste jaren daar nog gezellig zitten."

De vrouw ziet dat het aantal steenrijken om haar heen snel toeneemt. "Er wordt weer genoeg bijgebouwd, grote appartementen, maar niet voor ons hoor, dat kunnen we niet betalen." 

"Eerst op vakantie gaan en dan nog wat wegzetten voor later", geeft een man aan wat hij met een bedrag met zes nullen zou doen. Hij benadrukt dat de verdeling bijzonder scheef is, en vooral de superrijken - 'zij die honderden miljoenen of miljarden hebben'  - wat meer mogen doen. 

Weer een ander vertelt dat ze niet graag tot de club zou behoren. "Zoals ik dat hier in Laren om me heen zie, met die dubbele hekken eromheen en grote lampen. Dan denk ik: nee hoor, laat mij maar gewoon gemiddeld zijn." 

Cryptomiljonairs

Overigens ligt het werkelijke aantal miljonairs nog hoger: het CBS telt in haar berekeningen namelijk 'alleen cryptovaluta mee die bij de fiscus bekend zijn', aldus een woordvoerder. Hoewel je bij de aangifte inkomstenbelasting verplicht bent om indien van toepassing cryptovaluta op te geven, is het nog relatief eenvoudig om digitale valuta aan het oog van de belastingdienst te onttrekken. Wie wordt betrapt, riskeert een boete en/of strafrechtelijke vervolging.

Lees ook

Straatartiest Judith de Leeuw is sinds kort cryptomiljonair. Een Zwitsers platform had voor vier van haar kunstwerken bijna drie miljoen euro aan cryptovaluta over, waarmee ze op het platform luxueuze aankopen als eilanden en kastelen en jachten kan doen.   

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.