Ga naar Content

Aantal besmettingen in Noord-Holland bereikt nieuw record: boven de 3.000 per dag

Ook het aantal coronabesmettingen in de provincie breekt de afgelopen tijd elke dag record na record. De afgelopen week stond het aantal geregistreerde besmettingen bij het RIVM elke dag boven de 3.000. Vandaag werd een nieuw record geregistreerd van 3.683 besmettingen in heel Noord-Holland.

Foto: Pro Shots / Thomas Bakker

Dat is het hoogste aantal tot nu toe sinds het uitbreken van de coronapandemie. Dat dagrecord in de provincie werd vorige week al verbroken: op 17 november registreerde het RIVM 3.012 positieve tests in heel Noord-Holland, meer dan de 'discopiek' van afgelopen zomer. Toen bereikte het aantal besmettingen per dag een hoogtepunt op 15 juli, met 2.808 besmettingen.

Sinds het nieuwe dagrecord van 17 november is het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen verder toegenomen: vandaag werden er 3.683 positieve tests gemeld.

Bekijk in deze grafiek hoe het met het verloop van het aantal besmettingen zit in jouw gemeente:

Het aantal dagelijkse ziekenhuisopnames in de provincie schommelt de afgelopen dagen inmiddels tussen de 10 en 20 opnames per dag. Dat is een beeld vergelijkbaar met oktober vorig jaar, toen het aantal ziekenhuisopnames opliep en het kabinet zich genoodzaakt zag tot strengere maatregelen. Landelijk nadert het aantal ziekenhuisopnames de piek van vorige winter, zei Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vandaag.

Uit cijfers van de vereniging voor longartsen blijkt dat ruim de helft van de coronapatiënten in de ziekenhuizen ongevaccineerd is. Van de patiënten die wel zijn gevaccineerd of eerder besmet zijn geweest, heeft 70 procent een onderliggende medische aandoening, zoals problemen met het immuunsysteem.

Noord-Hollandse ziekenhuizen zeiden begin deze maand zich over komende winter zorgen te maken, omdat het aantal coronapatiënten al aan het oplopen was. De Noordwest Ziekenhuisgroep met ziekenhuizen in Den Helder en Alkmaar besloot een week later al dat door het oplopend aantal coronapatiënten reguliere zorg afgeschaald moest worden.

Bekijk hier het verloop van het aantal ziekenhuisopnames in Noord-Holland:

Het demissionaire kabinet riep vandaag iedereen op om zich de komende tijd extra goed aan de coronamaatregelen te houden, zoals anderhalve meter afstand houden, testen bij klachten, thuiswerken en maximaal vier mensen op bezoek krijgen. Volgens premier Rutte is er een omslag nodig, omdat de druk op de zorg alsmaar oploopt. Voor het geval als daar geen verandering in komt, houdt het kabinet 'lockdown-achtige' maatregelen achter de hand.

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.