Ga naar Content

Doelpuntendroogte doorbroken tegen RKC: Ajax scoort er vijf

Ajax heeft in Waalwijk voor het eerst in drie eredivisiewedstrijden weer eens gescoord. De ploeg van trainer Erik ten Hag deed dat liefst vijf keer en won met 0-5 op bezoek bij RKC.

Steven Berghuis scoort namens Ajax - Foto: Pro Shots / Stefan Koops

Het was hetzelfde spelbeeld voor Ajax als in de doelpuntloze gelijke spelen tegen Heracles Almelo en Go Ahead Eagles. RKC Waalwijk hanteerde in eigen huis namelijk dezelfde tactiek als de twee ploegen die Ajax in de laatste twee eredivisieduels van scoren af wisten te houden en dat was ingraven en de ruimtes klein houden.

Doelpuntendroogte

Het heeft, in tegenstelling tot de twee voorgaande duels, maar zeventien minuten geduurd totdat de RKC-defensie het begaf. Sébastien Haller kopte raak uit een goede voorzet van Dusan Tadic. Daarmee heeft de Frans-Ivoriaanse spits de doelpuntendroogte in de eredivisie doorbroken. Ajax had tot dan toe 196 minuten niet gescoord.

Tekst loopt door onder de video.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Ajax kreeg vervolgens mogelijkheden, maar RKC liet de kans op de gelijkmaker liggen. Doelman Remko Pasveer voorkwam met een fantastische redding dat Michiel Kramer binnenkopte. Nog voor de rust kwam Ajax op 0-2 via Steven Berghuis. De middenvelder bekroonde zijn rentree met een doelpunt na een lage voorzet van Daley Blind waar hij alleen maar tegenaan hoefde te lopen.

Doelsaldo

Na rust dacht Ajax al snel verder weg te lopen bij de Waalwijkers. Antony werd weggestoken en leek de 0-3 op het scorebord te zetten, maar de VAR keurde het doelpunt af vanwege buitenspel. Vier minuten later schoot Berghuis alsnog de 0-3 binnen. Na een schot van Haller was het voor de middenvelder een koud kunstje om de bal binnen te werken.

Ajax kon inmiddels rustig aan het doelsaldo werken, want RKC was moegestreden. Dat deden de bezoekers een kwartier voor tijd via Jurriën Timber, die rustig bleef in een druk strafschopgebied en vervolgens de 0-4 binnenschoot. Haller werd vijf minuten voor tijd bediend door invaller David Neres en zette de eindstand van 0-5 op het scorebord. Het allerlaatste wapenfeit van Ajax was een fraaie omhaal van invaller Zakaria Labyad, maar zijn inzet spatte uiteen op de lat.

Stand van zaken

Ajax gaat na de overwinning op RKC weer aan kop in de eredivisie. De Amsterdammers hebben nu weer even veel punten als PSV, maar een veel beter doelsaldo (+35) dan de Eindhovenaren (+13). Aanstaande woensdag speelt Ajax in de Champions League tegen Besiktas. Bij winst in Istanbul is Ajax zeker van de groepswinst.

Opstelling Ajax: Pasveer; Mazraoui, Timber (Schuurs/79), Martinez, Blind; Alvarez, Gravenberch (Klaassen/60), Berghuis (Labyad/79); Antony (Neres/70), Haller, Tadic (Daramy/70)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]