Ga naar Content

Zanger Yorick van Norden maakt persoonlijk album met nummer voor overleden moeder en voor zieke zus.

De Haarlemse muzikant Yorick van Norden zou naar Londen gaan om in de Abbey Road studio zijn nieuwe album op te nemen. Maar corona kwam ertussen. Yorick schreef een nieuw album dat hij in Nederland maakte. Het album heet Playing by ear. Het is een album met rake popsongs waarin de popgeschiedenis van Oasis tot Beach boys en Beatles in doorklinkt. In Culture Club, het muziek en kunstmagazine van NH, een reportage over Yorick van Norden. 

Culture Club Yorick van Norden - NH Nieuws

Vol trots laat Yorick van Norden zijn nieuwe plaat zien. Op de hoes een foto van een huisje op La Palma dat gespaard is gebleven in de lavastroom. "Zo voelde ik mij soms een beetje: een eilandje in de hectische wereld om mij heen", zegt Yorick. Op album Playing by ear heeft Yorick geput uit ervaringen in zijn persoonlijke omgeving. Het nummer Part of me schreef hij voor zijn moeder op de dag dat ze 60 zou zijn geworden. "Mijn moeder overleed in 2018 aan een erfelijke nierziekte, die bij ons in de familie veel voor komt" vertelt Yorick. "Ze was een heel bijzondere vrouw met veel liefde voor de wereld om haar heen. Het was wel een van de moeilijkste nummers om te schrijven."

Ook voor zijn jongere zus schreef Yorick een nummer. Zij leidt ook aan de nierziekte en wachtte in de coronatijd met smart op een donornier. "Het nummer heet Maybe tomorrow. Ik wilde haar gewoon hoop geven. Morgen wordt het hopelijk beter." Inmiddels heeft Yoricks zus een donor gevonden en is ze succesvol geopereerd. "Gelukkig is 'tomorrow' voor haar aangebroken", zegt Yorick stralend. 

Tekst gaat door onder de foto. 

Foto:

Naast de plaat is er ook Yorick van Norden's Scheurkalender. De ongekroonde popprofessor wordt hij genoemd. Yorick is niet alleen een talentvolle muzikant en liedjesschrijver, maar weet ook heel veel van popmuziek. De vraag is of zoveel kennis van popmuziek nou een lust of een last is bij het maken van muziek. "Voor mij is het een lust. Het zit me nooit in de weg bij het maken van nummers."

Yorick heeft veel helden. "David Bowie, Beach Boys, Neil Young, geweldig allemaal, maar met het mes op de keel kies ik toch voor Paul Mc Cartney als absolute held", vertelt Yorick met een lach op zijn gezicht. "Hij heeft over zo'n lange tijd zoveel nummers geschreven van hoge kwaliteit, dat is ongeëvenaard." Waar Paul McCartney bekend staat om zijn melodieuze liedjes, Yorick kan er ook wat van. Waar haalt hij het vandaan? "Ik weet het niet. Ik hou gewoon van melodieuze muziek. En waar ze bij het maken vandaan komen, geen idee, ze komen gewoon."

Tekst gaat verder onder de foto. 

Texelse Tweeling Sarah en Freya op de PAN in Amsterdam - Foto:

Veder in Culture Club een reportage over de PAN in Amsterdam. Sinds 1987 wordt in de RAI deze grote kunst, design en antiekbeurs gehouden. Vooral door de antiektak en de keuze voor oude schilderkunst heeft de beurs een beetje een stoffig imago. De Texelse tweeling Sarah en Freya gaan voor Culture Club op pad om te kijken hoe stoffig of hoe modern de PAN inmiddels is. "De PAN is al lang niet stoffig meer", zegt PAN-directeur Mark Grol. "Er is natuurlijk nog antiek, maar er is ook de nodige moderne kunst. Ik zou de beurs eerder eclectisch noemen. Een mooie mix van oud en nieuw!"

Veel verschillende kunst

Sarah en Freya ontdekken naast oude opgezette dieren, hyper realistische kunst van oude kunstenaars, Russische religieuze iconen en oude Japanse erotische prenten. Ook zijn er stands met moderne kunst. Rademakers Gallery brengt een mix van modern design en recycle kunst. "Ik wil graag verschillende dingen samenbrengen. Dit is een beetje mijn ideale werkruimte", vertelt Pien Rademakers. "Met een mooi bureau en een prachtige kroonluchter. Ik vind ook dat mensen hun werkkamer super cool en super mooi moeten inrichten, vooral niet standaard." Daarnaast is ook de Rijksacademie voor het eerst aanwezig met een stand met werk van jonge kunstenaars.  

De PAN doet zijn best om het degelijke en ietwat elitaire imago te veranderen. "Er komen steeds meer hippe dingen waardoor het toch minder stoffig begint te worden", zo oordeelt de tweeling Sarah en Freya. 

De PAN in de RAI in Amsterdam is dit weekend nog te bezoeken. 

In de Museumrubriek van Culture Club zijn we in het Frans Halsmuseum in Haarlem. Het museum is bekend vanwege zijn schilderijen, maar het meest populaire stuk is een poppenhuis. Het uit de 18e-eeuwse poppenhuis van Sara Rothé. 

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.

Culture Club is elke week te zien op NH televisie op donderdag vanaf 17.10 uur en dan elk uur herhaling.