Ga naar Content

Purmerendse producer drillrapvideo’s aangehouden voor opruiing

Een 21-jarige producer van drillrapvideo’s is dinsdag in zijn woning in Purmerend aangehouden op verdenking van opruiing dan wel het mogelijk maken daarvan. Ook wordt hij verdacht van wapenbezit, maakt de politie vandaag bekend. Het voor het eerst dat een producer van drillrapvideo's is aangehouden op verdenking van opruiing.

Het dragen van messen en steekwapens is nu verboden in de gemeente Drechterland - Foto: Adobe Stock

"De man wordt ervan verdacht als videoproducer en cameraman betrokken te zijn geweest bij het maken en online verspreiden van diverse opruiende drillrapclips", schrijft het Openbaar Ministerie (OM). Volgens het OM wordt daarin niet alleen geweld verheerlijkt, maar wordt ook aangezet tot geweld. Het OM vindt dat de grens tussen artistieke vrijheid en vrijheid van meningsuiting daarmee wordt overschreden.

Messen en vuurwapens

Op het YouTube-account van de verdachte zijn tientallen video’s gepubliceerd waarin, naar het idee van politie en OM, tegenstanders – bijvoorbeeld leden van rivaliserende groepen – uitgedaagd worden tot een tegenreactie. Op de beelden zijn veel messen en (vuur)wapens te zien. Het merendeel van de personen in de video’s draagt bivakmutsen, maskers en andere gezichtsbedekkende kleding.

In de teksten wordt gedreigd geweld te gebruiken, bijvoorbeeld: "Ik wil geen punten, ik wil een moord." Deze gewelddadige rapteksten kunnen volgens het OM iemand aanzetten tot geweld, en dat is strafbaar. Daarnaast ziet het OM dat er in bepaalde opruiende video’s soms wordt verwezen naar ernstige steekincidenten die recent in Nederland hebben plaatsgevonden.

Artistieke vrijheid

"Drill is op zichzelf niet strafbaar en artistieke vrijheid is een groot goed", laat het OM weten. "Die vrijheid is echter niet onbeperkt. Het OM en de politie willen drill niet criminaliseren – talent voor muziek moet worden gestimuleerd – maar tegen strafbare feiten moet worden opgetreden."

Vorige week nog veroordeelde de Amsterdamse rechtbank twee mannen voor opruiing en wapenbezit tot een taakstraf van 100 uur, omdat ze met nepvuurwapens zwaaiden en opruiende teksten rapten in een drillrapvideo.

OM: "Het gaat niet alleen om degenen die een rol hebben in een drillrapvideo. Ook de makers van drillrapvideo’s – zoals videoproducers en cameramensen – én de socialemediaplatforms waar de video’s worden gepubliceerd, hebben een verantwoordelijkheid om het plegen van strafbare feiten tegen te gaan. Videoproducers kunnen hun invloed laten gelden en socialemediaplatforms kunnen, vaker dan nu gebeurt, besluiten een bepaalde video van hun platform te verwijderen als die niet voldoet aan hun eigen richtlijnen of de grenzen die de wet stelt."

De woning van de man uit Purmerend is doorzocht en de politie heeft enkele digitale gegevensdragers en een ploertendoder in beslag genomen. De man is in afwachting van het verdere onderzoek door de recherche weer vrijgelaten. 

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]