Ga naar Content

Voortbestaan Ruigoord opnieuw bedreigd, ditmaal door duurzame uitbreiding haven

De culturele vrijhaven Ruigoord is al bijna 50 jaar een ontsnappingsplek en vrijhaven voor veel Amsterdammers. Het voortbestaan staat echter, onder andere vanwege de oprukkende haven, al sinds jaar en dag op het spel. Ook nu is er weer een existentiële dreiging.

Ruigoord, een voormalig dorp in het havengebied van Amsterdam, werd in 1973 door kunstenaars gekraakt. Zonder ooit subsidie te hebben ontvangen is het dorp uitgegroeid tot cultureel erfgoed. Maar dat ging nooit zonder slag of stoot. Het dorp beleefde al eerder roerige tijden toen de groeiende haven het Ruigoordgebied wilde innemen om ruimte te maken voor industrie en de Afrikahaven.

Ruigoord wordt nu nog omringd door een benzine en olie-industrie, maar de nieuwe dreiging komt ditmaal gek genoeg vanuit de groene revolutie. De nieuwe terminals om de broedplaats heen zijn namelijk bedoeld voor waterstof. Een nadeel is echter dat deze stof explosief is, met als gevolg dat festivals op Ruigoord vanwege de veiligheid niet meer mogelijk zijn. De inkomsten vanuit culturele evenementen zijn juist van groot belang voor Ruigoord, omdat het 'hun identiteit' vormt, aldus bewoners.

Foto:

De inwoners van Ruigoord voeren daarom lobby om het dorp te behouden en de haven niet te laten uitbreiden. Het doel van Ruigoord is om de politiek nu te dwingen om garanties af te geven, voordat er grote investeringen worden gedaan. 

''Het is niet het een of het ander, natuurlijk zijn wij ook voor verduurzaming en waterstof''

marco de goede - voorzitter sticting ruigoord

Marco de Goede, voorzitter van stichting Ruigoord, gaat er niet vanuit dat ze weg moeten, omdat veel politieke partijen ook willen dat Ruigoord blijft. De haven heeft een ander terrein aangeboden voor de festivals, maar dit is geen optie. De Goede: ''Natuurlijk zijn wij ook voor verduurzaming en waterstof en dat vliegtuigen niet op vervuilende kerosine vliegen, maar dat hoef je niet perse naast Ruigoord te doen. Er zijn nog heel veel andere plekken in de haven.''

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]