Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Gooise hoofdverdachten van zware mishandelingen Mallorca langer vast, twee anderen vrij

17 november 2021, 16.07 uur · Aangepast 17 november 2021, 17.18 uur · Door Sjoerd Stoop

Hilversummers Sanil B., Hein B. en Mees T. - drie van de vier hoofdverdachten van de zware mishandelingen op het Spaanse eiland Mallorca - blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. Medeverdachten Daan van S. en Kaan B. die verdacht worden van een poging tot doodslag en openlijk geweld, hoeven niet terug naar de gevangenis.

NOS

Sanil B., Hein B. en Mees T. worden door justitie verdacht van het zware geweld tegen Carlo Heuvelman, die vier dagen later overleed aan zijn verwondingen.

De drie Hilversummers zouden Carlo - samen met verdachte Lukas O. die vandaag nog niet voor de rechter hoefde te verschijnen - hard geslagen en geschopt hebben, ook toen hij weerloos op de grond lag. Carlo kreeg een paar harde trappen tegen zijn hoofd met zwaar hersenletsel en uiteindelijk zijn dood tot gevolg.

Verdachten ontkennen

Hoewel de drie verdachten het zware geweld tegen Carlo ontkennen - en zeggen dat ze niet eens bij hem in de buurt stonden - stelt de officier van justitie dat ze het bewijs stevig acht. Een grote groep getuigen heeft de Hilversumse jongens, los van elkaar - aangewezen als de belagers van de omgekomen Waddinxvener.

Daar komt bovenop dat de jongens nog van andere ernstige feiten worden verdacht. Het gaat onder meer om de zware mishandelingen van een vriend van Carlo, die door de jongens ook aangevallen zou zijn en tegen zijn hoofd zijn geschopt. Ook even daarvoor zouden ze verderop - voor café De Zaak op de boulevard van badplaats El Arenal - een jongen zwaar hebben mishandeld. Justitie verdenkt ze naast de doodslag daarom ook van twee keer poging tot doodslag.

Alle verdenkingen van geweldsincidenten samen zijn voor justitie genoeg om te eisen dat de jongens voorlopig vast moeten blijven zitten. De zware geweldmisdrijven zijn het voornaamste argument, maar ook de kans op herhalingsgevaar is aanwezig. Reclasseringsonderzoek stelt dat dat gevaar bij de drie verdachten - ondanks dat ze nooit eerder met justitie in aanraking zijn geweest - aanwezig is. 

Ernstige bezwaren

De rechter gaat daar in mee: de rechtbank ziet ook genoeg ernstige bezwaren om de jongens langer vast te houden. Dat geldt voor de doodslag op Carlo Heuvelman, maar de mishandeling van de andere slachtoffers. Gewezen wordt op de overtuigende getuigenverklaringen, van ooggetuigen maar ook van verklaringen van de groep zelf. Voor Sanil B. komt daar bovenop dat er ook dna-materiaal van Carlo Heuvelman aan zijn schoenen zit. 

Ernstige zorgen over gedrag Mees T. 

De rechtbank heeft ernstige zorgen over het gedrag van hoofdverdachte Mees T. De jonge Hilversummer zou zich binnen de gevangenismuren nogal hooghartig uitlaten over de zware mishandelingen waarvan hij verdacht wordt. 

Ook zou T. zich in de gevangenis ophouden met de meer 'ervarenere gevangenen' en leden van een motorclub. Daarover zegt hij zelf: "Ik beoordeel mensen niet op wat ze gedaan hebben, maar ga met mensen om omdat ik ze aardig vind."

De reclassering oordeelt dat de jonge Hilversummer 'nogal makkelijk praat over geweld'. Zelf zegt hij liever niet te slaan en alles liever op te lossen met woorden. "Soms is het zo dat je moet kiezen tussen jouw veiligheid en die van een ander. Die andere jongens waren ook niet lief."

Wel zegt T. te hopen dat er snel meer video's of getuigen opduiken. "Dat zal mijn onschuld namelijk bewijzen."

Twee medeverdachten vrij

Medeverdachten Daan van S. en Kaan B. mogen de rest van het onderzoek en hun proces wel op vrije voeten afwachten. Ze worden ook verdacht van een poging tot doodslag - vanwege hun betrokkenheid bij de zware mishandelingen voor het café - en het plegen van openlijk geweld, maar hebben overduidelijk een kleinere rol gespeeld dan de drie hoofdverdachten. 

Justitie spreekt ook bij hen van zware feiten, maar heeft geen bezwaar tegen een voorlopige vrijlating. De rechtbank deelt dat en stelt dat de zware feiten waar de twee van verdacht worden ernstig zijn, maar omdat ze van minder feiten worden verdacht en omdat de kans op herhaling laag wordt geschat, hoeven ze niet langer vast te zitten. 

Complexe zaak

Het kan nog wel even duren voordat de verdachten hun daadwerkelijke strafeis horen. Justitie geeft aan dat de zaak complex is en het onderzoek waarschijnlijk nog langere tijd loopt. 

Wel staat halverwege januari een regiezitting gepland, die voor de drie hoofdverdachten ook dient als volgende pro-formazitting. Dan wordt bepaald of hun voorlopige hechtenis nogmaals met drie maanden wordt verlengd. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]