Ga naar Content

Missie Louis van Gaal geslaagd: Oranje naar WK

Met bondscoach Louis van Gaal toekijkend vanuit een rolstoel heeft het Nederlands elftal zich vanavond geplaatst voor het WK. Na het desastreus verlopen EK deze zomer leek het een moeilijke opgave, maar de geboren Amsterdammer is geslaagd in zijn missie. Vanavond werd Noorwegen in de slotfase met 2-0 verslagen.

Bondscoach Louis van Gaal coachte Oranje vanuit een skybox - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Oranje, dat aan een punt genoeg had tegen Noorwegen, begon aan het duel met Ajax-spelers Davy Klaassen en Daley Blind in de basis. Ook ex-Ajacieden Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong en Jasper Cillessen stonden aan de aftrap. Vooral Cillessen was opvallend, want de keeper werd na een afzegging van Joël Drommel pas bij de selectie gehaald door Van Gaal.

Geen aanspraak op een doelpunt

Nederland kwam maar moeilijk tot grote kansen tegen een stug verdedigend Noorwegen. Af en toe kwam Oranje er op de vleugels langs. De voorzetten waren vervolgens echter vaak niet op maat. De grootste kans in de eerste helft voor Oranje kwam op naam van Arnaut Danjuma. De linksbuiten van Villarreal trok gevaarlijk naar binnen, maar zijn schot met rechts ging langs de verkeerde kant van de paal. Nederland liet in de eerste 45 minuten veel te weinig zien om aanspraak te maken op een doelpunt, waardoor beide ploegen de kleedkamer opzochten zonder te scoren.

Ook na de rust bleef de wedstrijd van een bedenkelijk laag niveau. Oranje creëerde vrijwel geen enkele kans en leek te gaan aansturen op een gelijkspel. Zo bracht Van Gaal Marten de Roon in het veld voor Klaassen, om het middenveld in verdedigend opzicht te verstevigen.

Memphis Depay, Steven Bergwijn en Matthijs de Ligt na de 2-0 - Foto: Pro Shots / Stanley Gontha

Noors verzet gebroken

De wedstrijd leek dan ook te gaan eindigen in een bloedeloze 0-0, maar toch wist Nederland alsnog de ban te breken. Een fraaie aanval kwam uiteindelijk voor de voeten van geboren Amsterdammer Steven Bergwijn, die niet aarzelde en de bal kiezelhard tegen de touwen schoot. Na de 1-0 was het verzet van Noorwegen gebroken en scoorde Oranje in blessuretijd nog een keer. Bergwijn en Memphis Depay gingen samen op de Noorse doelman af en laatstgenoemde mocht het laatste zetje geven voor de 2-0. 

Door de overwinning verzekert Nederland zich van de eerste plaats in de kwalificatiegroep en plaatst het zich voor het wereldkampioenschap voetbal van 2022 in Qatar. Het is de elfde keer in de historie dat Nederland mag deelnemen aan het WK. Bij de vorige editie in 2018 was Nederland niet van de partij.

Opstelling Nederland: Cillessen; Dumfries, De Ligt, Van Dijk, Blind; Klaassen (De Roon/74), De Jong, Wijnaldum; Bergwijn, Depay, Danjuma (Aké/89)

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]