Ga naar Content

Amsterdams Marineterrein wordt wijk met 800 woningen, 2.300 werkplekken en park

De gemeente Amsterdam heeft de plannen voor de nieuwe invulling van het Marineterrein bekendgemaakt. Er komt een wijk waarin ruimte is voor 800 woningen, 2.300 werkplekken voor bedrijven, 1.400 plekken voor studenten en een stadspark.

Foto: Gemeente Amsterdam

Dit is gepresenteerd in de concept Nota van Uitgangspunten. Het terrein ligt in het centrum van de stad op het eiland Kattenburg. Sinds 1655 was het gebied in gebruik door de marine en voor Amsterdammers niet toegankelijk. Maar in 2013 werd aangekondigd dat Amsterdam het gebied terug zou moeten krijgen. De marine zou in 2018 al van het terrein verdwenen moeten zijn, maar gaf aan toch te willen blijven.

Het terrein bestaat volgens wethouder Victor Everhardt straks uit drie gebieden: een stadspark langs het water, de bebouwing in het Dok en de nieuwe Marinekazerne in de noordoosthoek. Volgens de gemeente worden gebouwen over het algemeen maximaal dertig meter hoog, en blijft zeventig procent van het gebied onbebouwd, daarbij worden monumentale panden zo veel mogelijk behouden.

De 1.400 plekken voor studenten en onderwijspersoneel worden ingericht voor werken en leren. Op dit moment zit bijvoorbeeld het AMS Institute op het Marineterrein, waar een masteropleiding is gevestigd. Of dit instituut op deze locatie blijft is nog de vraag, laat een woordvoerder weten. "Het is belangrijk dat er mogelijkheid tot werk en onderwijs in het gebied is, hoe dit wordt ingericht is nog niet duidelijk."

Foto:

Volgens de wethouder maken sommige omwonenden zich zorgen om de leefbaarheid. Om deze reden is onder andere de maximale hoogte van de bebouwing al verlaagd en is besloten om de bebouwing allemaal in één van de drie gebieden te centreren. De inspraak van de omgeving is belangrijk voor de ontwikkeling van het terrein.Vanaf vandaag tot 17 januari kunnen omwonenden en betrokkenen laten weten wat ze van het plan vinden. De definitieve nota wordt naar verwachting in de tweede helft van 2022 aangeboden.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]