Ga naar Content

Knuffelkunstwerk vraagt aandacht voor slachtoffers seksueel kindermisbruik

De week tegen kindermishandeling is begonnen, en om aandacht te vragen voor seksueel kindermisbruik hangt de Amsterdamse Haarlemmerstraat de komende dagen vol met knuffels. In totaal zijn 865 knuffels opgehangen, gelijk aan het aantal meldingen van kindermisbruik in 2020. Daarvan kwamen veertig meldingen uit Amsterdam.

Foto:

"Deze installatie laat zien hoeveel kinderen er worden misbruikt. Namelijk een op de tien", vertelt kunstenaar Jorien Ketelaar. "Het zijn dus telkens tien knuffels die elk dezelfde kleur of patroon hebben, en een knuffel met een andere kleur. Die springt er dus tussenuit, dat is de een op de tien."

Een van de initiatiefnemers is Lara, die zelf slachtoffer werd van seksueel misbruik. "Het doel is dat het bespreekbaar wordt en dat mensen weten dat dit gebeurt. En dat het ook op zo'n grote schaal gebeurt."

Voorbijgangers reageren positief op het initiatief. "Ik vind het heel goed dat dit weer onder de aandacht wordt gebracht", vertelt een van hen. "Kinderen hebben ook altijd het idee dat het hun schuld is vaak." Lara beaamt dat: "Ik vind het heel erg belangrijk dat slachtoffers de ruimte krijgen om hierover te kunnen praten."

Het knuffelkunstwerk blijft tot en met zondag hangen.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]