Ga naar Content

Duizenden gevaccineerde ongedocumenteerden kunnen geen QR-code krijgen

Ongedocumenteerde mensen in Amsterdam beschikken vanwege hun juridische status niet over een burgerservicenummer (bsn) en kunnen daarom niet via de reguliere CoronaCheck-app een QR-code krijgen. Duizenden gevaccineerde ongedocumenteerden kunnen daarom nog altijd geen faciliteiten bezoeken waarvoor een QR-code is vereist.

Afgelopen augustus werd er nog volop campagne gevoerd door de GGD om ongedocumenteerden gevaccineerd te krijgen. Toen werden er ruim zevenduizend mensen zonder geldige verblijfspapieren gevaccineerd. De GGD deed dat bijvoorbeeld door naar kerken te gaan. Mensen zonder geldige verblijfspapieren mochten zonder een BSN en zonder afspraak een prik komen halen op meerdere locaties in de stad.

"Het recht op een QR-code krijg je niet"

Marion Grace

Een van hen is de Filipijnse vluchteling Marion Grace. Ze is ongedocumenteerd maar werkt al 10 jaar bij Amsterdammers thuis. Zij werd net als veel mensen in augustus gevaccineerd met het Pfizer vaccin. Maar nu, drie maanden later, heeft Grace nog steeds geen QR-code. "Je gehoorzaamt en houdt je aan de regels. Maar nee, het recht op een QR-code krijg je niet", vertelt Grace zichtbaar aangeslagen door haar situatie. Ze kan door het ontbreken van een QR-code alleen naar een bioscoop, café of sportschool als ze zich eerst laat testen, net als ongevaccineerden.

Landelijk beleid

Ongedocumenteerden beschikken vanwege hun juridische status niet over een bsn en kunnen daarom niet via de de reguliere CoronaCheck-app een QR-code krijgen. De GGD erkent het probleem, maar is afhankelijk van landelijk beleid. Er is een GGD die wél QR-codes verstrekt aan mensen die wel gevaccineerd, maar niet gedocumenteerd zijn: de GGD Utrecht. Zorgwethouder Kukenheim zegt ook afhankelijk te zijn van het landelijke beleid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 

2G-regel

Met de aankomende nieuwe '2G-regels' van het demissionaire kabinet zullen deze mensen het nog moeilijker krijgen. Hiermee kan er alleen een geldige QR-code verkregen worden als iemand gevaccineerd of genezen is. Met een test kan dus geen geldige QR-code meer verkregen worden, zoals nu nog het geval is in het '3G-systeem'.

Om het 2G-systeem in te voeren, moet eerst het parlement hier nog mee instemmen. Mogelijk wordt het in de nabije toekomst ook verplicht om in niet-essentiële winkels en het hoger onderwijs je coronapas te (laten) scannen. Ook wil het demissionaire kabinet de coronapas uitbreiden, zodat op het werk hier naar gevraagd kan worden. 

Schriftelijke reactie van Zorgwethouder Simone Kukenheim:

Ruim 10.000 Amsterdamse ongedocumenteerden hebben hun weg gevonden naar een GGD priklocatie en zijn inmiddels door vaccinatie beschermd tegen het coronavirus. Daar ben ik heel blij om en ik vind het dan ook vervelend dat zij door het ontbreken van een bsn nog geen geldige QR-code hebben ontvangen. Wat mij betreft moet VWS echt zorgen dat deze groep snel een QR-code kan krijgen. Helaas hebben we als gemeente geen mogelijkheid om dit zelf te regelen."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]