Ga naar Content

Brand verwoest gevel Bavoschool, politie op zoek naar jongeren die vuurwerk afstaken

Aan de Westergracht in het centrum van Haarlem is vanmiddag brand uitgebroken in een basisschool. Het gaat om het gebouw van de Bavoschool.

De brand werd rond 16.00 uur gemeld bij de hulpdiensten. Op foto's is te zien dat de vlammen uit het gebouw sloegen. Volgens getuigen woedde de brand op de bovenverdieping van het pand, waar de gymzalen van de school gelegen zijn.

De brandweer probeerde met meerdere wagens het vuur te blussen. Rond 17.30 waren de vlammen uit. Het schoolpand aan de Westergracht heeft 'aanzienlijke brand- en rookschade'.

Volgens een woordvoerder is een persoon lichtgewond geraakt. Het gaat om een bewoner van het pand naast de school. Het slachtoffer had rook ingeademd en moest daarvoor gecontroleerd worden. 

Vuurwerk

De politie verspreidde kort na het uitbreken van de brand een oproep om uit te kijken naar tien jongeren. Ze zijn naar hen op zoek, omdat de jongeren voorafgaand aan de brand vuurwerk zouden hebben afgestoken in de omgeving van de school. De politie wil hen daarom graag spreken, zegt een woordvoerder. "Het zou kunnen dat ze iets met de brand te maken hebben gehad, maar dat hoeft niet zo te zijn."

Naar aanleiding van een oproep via Burgernet zegt de politie vele tips en reacties binnengekregen te hebben. Deze worden 'meegenomen in het onderzoek', aldus de politie.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Tranen

Een van de zoons van Eline Vinkescholten uit de Leidsebuurt zit op de Bavoschool. Ze fietste vanmiddag toevallig langs toen de brand al woedde. "Ik schoot meteen vol", zegt ze. "Mijn zoon is dit jaar van school veranderd en voelt zich hier veel fijner. Toen ik vertelde van de brand, is hij meteen komen kijken met vriendjes. Ze zijn erg geschrokken."

Een omwonende vertelt dat er werd aangebeld en dat ze zo snel mogelijk het pand moesten verlaten. "Ik pakte mijn telefoon en laptop en ben naar beneden gerend", vertelt ze. "Via de achterdeur kwamen we op het schoolplein. Het hek moest worden doorgeknipt om ons eruit te laten. De brand is gelukkig niet overgeslagen, maar er is wel een grote kans op rookschade."

Kijk hier naar beelden van de brand:

Brand in Bavoschool Haarlem - NH Nieuws / YourBestBusinessVideo (Saskia van Ooijen)

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie