Ga naar Content

Onbegrip over Polenhotel in 'afvoerputje van Velsen': "Dit kan Velsen-Noord niet aan"

De bouw van een pension dat plaats biedt aan een kleine 200 arbeidsmigranten houdt Velsen-Noord in zijn greep. Het onderkomen is gepland op een groenstrook tussen een bedrijventerrein en een woonwijk. De bewoners zijn boos dat de bomen voor hun huis verdwijnen en ze straks tegen beton aankijken. De ergernis van het Wijkplatform Velsen-Noord zit dieper. 

Het bewonersorgaan vreest onder andere dat de onderlinge band tussen de bewoners verder achteruitgaat. "Ik heb niks tegen de arbeidsmigranten", zegt Peter Stam namens het platform, "maar in Velsen-Noord wonen al heel veel buitenlanders en social zwakkeren. Die hebben weinig binding met Velsen-Noord. Met nog eens 200 mensen erbij die ook geen band gaan opbouwen, gaat het er hier niet beter op worden."

"Het zingt hier de laatste tijd alweer regelmatig rond dat we het afvoerputje van de gemeente Velsen zijn. Als je kijkt naar de bevolkingsopbouw is dit een totaal verkeerde beslissing. Dit kan Velsen-Noord niet aan." 

"In het hele participatietraject heb ik geen enkel vertrouwen"

Peter Stam, wijkplatform Velsen-Noord

Stam, die jarenlang actief is geweest in de lokale politiek, baalt ook van de manier waarop de gemeente Velsen met de vertegenwoordiging van de bewoners is omgegaan. "Je wilt op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, maar helaas...We wisten van niks. Als puntje bij paaltje komt, word je  ermee overvallen. Dus in het hele participatietraject dat nu volgt, heb ik ook geen vertrouwen."

'Continu vraag naar (tijdelijke) arbeidskrachten'

De kamers in het 'Polenhotel' zullen worden bezet door mensen die werken voor uitzendbureaus. Volgens de gemeente is er 'een continue vraag' naar (tijdelijke) arbeidskrachten. "Voor hen is er behoefte aan een meer informele, huiselijke en zelfstandige verblijfsomgeving. Momenteel zorgt dit in Velsen-Noord voor druk op de bestaande woningen door (kamer)verhuur aan tijdelijke werknemers", aldus de gemeente. 

Stam vraagt zich af of de woningen die de arbeidsmigranten achterlaten als ze in het 'Polenhotel' onderdak vinden, daadwerkelijk door mensen uit Velsen zullen worden bezet, zoals de gemeente suggereert. "Ik weet niet of dat wel zo is. We zullen dan ook alles, maar dan ook alles doen om het niet door te laten gaan en ook het college op zijn verantwoordelijkheid wijzen."

"Plannen onvoldoende uitgekristalliseerd, daarom staan ze niet in de toelichting van het bestemmingsplan"

Volgens Leo Aardenburg van LGV (Levendig Gezond Velsen) is de raad niet geïnformeerd over de pensionplannen. "Tijdens de behandeling van het bestemmingsplan industrieterrein Velsen-Noord is met geen woord gerept over een mogelijke verandering en wat de consequenties zijn. Daar plaatsen wij onze vraagtekens bij", aldus het raadslid van de lokale politieke partij.

De gemeente reageert als volgt: "De ontwikkeling van het logiesgebouw voor arbeidsmigranten was bij de vaststelling van het bestemmingsplan nog onvoldoende uitgekristalliseerd. Zo was er nog geen overeenstemming met de initiatiefnemer over de grondverkoop. Daarom is dit initiatief niet benoemd in de toelichting van
het bestemmingsplan."

Maandag 15 november is in wijkcentrum De Stek in Velsen-Noord een informatiebijeenkomst.  

 

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]