Ga naar Content

Sinterklaas komt zaterdag aan in Alkmaar: wat valt er te verwachten?

Nog maar twee nachtjes slapen tot er weer schoentjes kunnen worden gezet: Sinterklaas is zaterdag weer in het land. Lida Mathot, voorzitter van de stichting Intocht Sinterklaas Alkmaar, laat aan NH Nieuws weten 'een beetje gespannen naar eventueel nieuwe coronamaatregelen te kijken', maar er voor nu vanuit te gaan dat de intocht gewoon doorgaat. Al is-ie dit jaar door corona en een pro-Zwarte Pietendemonstratie wel een beetje anders dan andere jaren. Wat kunnen bezoekers verwachten?

Foto: Ab Laanbroek

Zaterdag gaat de Sint per boot vanaf de Vlotbrug in Koedijk naar het Voormeer in Alkmaar, waar hij rond 13.45 uur aanmeert. Vervolgens trekt Sinterklaas te paard, voor het eerst dit jaar samen met zo’n veertig tot vijftig Roetveegpieten, de stad in.

Vanwege de coronamaatregelen zullen er dit jaar geen podia in de stad staan, maar blijft de stoet in beweging. Wel dragen de Sint en Pieten microfoons, zodat de kinderen langs de route hen goed kunnen verstaan, vertelt Mathot.

Route

Via de Limmerhoek, de Laat, de Koorstraat, de Langestraat en de Mient bereikt Sint uiteindelijk het Waagplein. Vervolgens vertrekt hij vanaf het Waagplein richting Overstad, om ook de kinderen daar gedag te zeggen. Rond 14.30 uur gaat de 'vrolijke groep' met Muziekpieten en Acrobatenpieten richting De Mare.

Rond 15.00 uur kom ze aan in winkelcentrum de Mare, waar de groep zich verzamelt bij de Xenos. Na een stuk door het winkelcentrum te hebben gewandeld, gaat de hele groep per bus naar winkelcentrum De Hoef. Hier kunnen kinderen de groep rond 16.15 uur verwachten. 

De route van de intocht moest volledig worden omgegooid om er een 'doorloopevenement' van te maken. Dit was nodig zodat belangstellenden niet met een QR-code hoeven te laten zien of ze getest zijn op, gevaccineerd tegen of genezen zijn van het coronavirus.

In Medemblik wordt dit jaar tijdens de intocht wel deels gewerkt met QR-codes. Lees hieronder meer (tekst gaat verder onder 'Lees ook'): 

Lees ook

"We hebben er een hele klus aan gehad om alles te regelen", vertelt Mathot. "Normaal gesproken halen we een draaiboek uit de kast, maar dat kon nu niet." Sinds deze week is het nieuwe draaiboek helemaal klaar, vertelt de voorzitter. "Nu hoeven alleen de puntjes nog op de 'i'."

Pro-Zwarte Pietendemonstratie

Tijdens de intocht in de binnenstad van Alkmaar vindt een pro-Zwarte Pietendemonstratie plaats om te demonstreren tegen de Roetveegpieten. Volgens initiatiefnemer Thomas van Elst worden zaterdag zo’n vijftig demonstranten verwacht. De groep staat in een daarvoor bestemd vak bij de Koorstraat.

Eerder liet Van Elst al aan NH Nieuws weten dat de anti-islambeweging Pegida van plan is om aan te sluiten. De omstreden beweging demonstreert ieder jaar in een andere stad tijdens de Sinterklaasintocht en omdat Alkmaar dit jaar de overstap maakt naar Roetveegpieten, leek dat de stad waar het 'dit jaar moest gebeuren'.

Tekst gaat verder onder 'Lees ook':

Lees ook

Toch hoeven bezoekers niet bang te zijn voor een 'vervelende sfeer', aldus Van Elst. "We doen er alles aan om er een gezellige demonstratie van te maken." Tien tot vijftien van de demonstranten gaan zaterdag verkleed als Zwarte Piet. "Zij zullen bijvoorbeeld snoepgoed uitdelen aan de kinderen."

Volgens Van Elst is er geen tegendemonstratie aangekondigd en hij 'gaat er dan ook vanuit' dat de demonstratie rustig zal verlopen. "Ik ben verantwoordelijk, dat heb ik ook tegen de gemeente gezegd. Met een aantal anderen zal ik ervoor zorgen dat de orde bewaard blijft."

Burgemeester Anja Schouten liet gisteren aan NH Nieuws weten dat de gesprekken met de pro-Zwarte Pietendemonstranten 'goed verlopen'. "Er is voor nu geen reden om aan te nemen dat we extra veiligheidsmaatregelen moeten nemen, maar houden net als bij andere demonstraties alle opties open", aldus Schouten.

Leuke groep mensen

Mathot van de organisatie achter de intocht betreurt de pro-Zwarte Pietendemonstratie. "Ik blijf het jammer vinden dat het gebeurt. Als het aan ons had gelegen, hadden we denk ik nog traditionele Pieten gehad en hadden we het langzamer laten veranderen. Maar we zijn ingehaald door de maatschappij", aldus Mathot. "Daarbij: het maakt kinderen echt niets uit hoe de Pieten er uitzien. Alleen de volwassenen lijken daar echt om te geven."

Vindt Mathot het nog wel leuk om de intochten van zo’n gevoelig feest te organiseren? "Ja hoor", lacht ze. "We zijn met een hele leuke groep mensen bij elkaar en ik verwacht dat nog wel een aantal jaar zo te houden."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]