Start van hoofdcontent

DEN HELDER

nl

'Vliegtuigwrak met mogelijk menselijke resten gevonden bij natuurgebied 't Kuitje'

10 november 2021, 12.42 uur · Aangepast 18 november 2021, 15.04 uur · Door Carina Gutker & Regio Noordkop

Hij vond al eens een mammoetkies, bommen en andere explosieven, maar zijn nieuwste vondst is wel heel bijzonder: Eddie Mallekoote uit Den Helder ontdekte namelijk de resten van een vliegtuig. Hij denkt dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog is gecrasht. Nabij het wrak bij natuurgebied 't Kuitje vond hij ook nog mogelijk menselijke resten.

Vinder Ed Mallekoote met een onderdeel van het mogelijke vliegtuigwrak. - Regio Noordkop

Eddie ontdekte de restanten bij toeval, zo vertelt hij aan onze mediapartner Regio Noordkop. Na het vinden van een anker zag hij iets verderop onderdelen van wat leek van een vliegtuig: stukken van het onderstel en de banden. Uit datzelfde water viste hij daarna ook een bot, volgens hem zelf overduidelijk een menselijk bovenbeen.

Hij meldde de vondsten bij de instanties, maar die gaven niet direct thuis. De politie laat weten dat de melding kwam op een druk moment en dat deze toen is doorgegeven aan de dienst Forensische Opsporing. Die zal vandaag alsnog contact zoeken met Eddie om het bot op te halen. "De forensische opsporing gaat eerst uitzoeken of het om een menselijk bot gaat, en vervolgens van wie", zegt politiewoordvoerder Roderick de Veen.

Tweede Wereldoorlog

"De restanten zijn duidelijk van een vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog", vertelt Eddie. "Ik ben er mee bezig geweest om het te identificeren, wat deels gelukt is aan de hand van het onderstel." Eddie vermoedt dat het om resten van een Britse Halifax, een bommenwerper, gaat. Van dit type werden er ruim zesduizend gemaakt tijdens de oorlog en flink wat zijn ook neergeschoten. Ze werden ingezet als bommenwerper en voor het leggen van mijnen, het verstoren van vijandelijke radar en maritieme verkenningen.

De gemeente Den Helder verwees door naar de Bergings- en Identificatiedienst van de Koninklijke Landmacht. Defensie is ook om een reactie gevraagd. Mallekoote is fervent strandzoeker en heeft in de afgelopen jaren vele explosieven gevonden op het strand.

Bekijk hieronder de reportage van mediapartner Regio Noordkop:

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]