Ga naar Content

Grote weerstand tegen hoogbouw: "Straks kijken ze zo mijn tuin in"

Aan de rand van de Slachthuisbuurt in Haarlem-Oost komen twee nieuwe gebouwen te staan, tot grote ergernis van de buurtbewoners. Er is vooral veel weerstand tegen de plannen voor de hoogbouw aan de Schipholweg. Omwonenden zijn bang voor meer schaduw en voor hun privacy.

Lia Geurts woont pal achter het nieuwbouwproject - Foto: NH Nieuws / HHB Groep

De nieuwbouwplannen van de gemeente in het gebied moeten de woningnood in de stad verminderen. In totaal komen er 243 woningen aan de Schipholweg en de J. J. Hamelinkstraat. Dit zijn zowel sociale huurwoningen als huizen in de vrije sector. "Dus er komen meer dan 160 woningen in de betaalbare sector bij in Haarlem", zegt projectontwikkelaar Maaike Uttien die aan de realisatie van de plannen meewerkt.

Weerstand

Lia Geurts van Bewonersplatform Slachthuisbuurt woont in een straat achter het nieuwbouwproject en is niet blij met de plannen van de gemeente, net als de rest van de bewoners uit die straat en de straat ernaast. Samen met haar buurvrouw Rita Leeflang heeft ze namens de bewoners al meerdere zienswijzen ingediend. "En daar reageert de gemeente of niet of schandalig op", zegt ze. "Ze doen alsof we bij het project betrokken worden, maar in feite zijn de beslissingen allang genomen."

Buurtbewoners maken zich vooral zorgen over het hoge gebouw. "Dat wordt wel tegen de tachtig meter hoog", zegt Geurts. "Dat past helemaal niet in deze buurt, het verschil is te groot. Bovendien krijgen we dan veel overlast. Onze privacy is weg want ze kijken straks allemaal onze tuin in. En het zorgt voor veel meer schaduw. Het wordt veel te dicht op de bestaande huizen gebouwd."

Tekst loopt door onder de video.

Grote weerstand in Haarlemse Slachthuisbuurt tegen hoogbouw - NH Nieuws

Volgens de gemeente zijn de richtlijnen voor hoogbouw in de stad vastgelegd in de hoogbouwvisie in het Stedenbouwkundig Programma van Eisen (SPvE). "En de hoogste toren in het plan voldoet aan die eisen", aldus een woordvoerder. "Er zijn veel bijeenkomsten geweest rondom dit project waarbij we de buurtbewoners wel degelijk hebben betrokken. We hebben begrip voor de zorgen die in de buurt zijn ontstaan, maar er zijn meer belangen waar we rekening mee moeten houden."

"Ze nemen de identiteit van de wijk weg"

lia geurts, bewonersplatform slachthuisbuurt

Naast de hoge torens aan de Schipholweg komt een kleiner appartementencomplex van hout. En er komen lokale voorzieningen als kantoren, woonwerkwoningen en een restaurant met een terras. "Maar wij zitten helemaal niet op winkeltjes te wachten", zegt Geurts. "Dat hebben we allemaal in de buurt. We zijn niet tegen nieuwbouw, maar waarom moet het zo ontzettend hoog? Ze nemen de identiteit van de wijk weg."

Schakel tussen de stad en Schalkwijk

In het gebied realiseert de gemeente nog twee grote nieuwbouwprojecten: Spaarnepoort en Schonenvaert. De drie plannen samen moeten volgens de gemeente zorgen voor een omgeving waarin wonen, werken en verblijven centraal staan. Een nieuw groot ov-knooppunt is onderdeel van dit plan.

Volgens architect Haakon Brouwer, die bij het project betrokken is, is het 'een schakel tussen het centrum van de stad en Schalkwijk' "De gemeente wil langs de Schipholweg een nieuw stedelijk gebied maken in plaats van de doorstroomlocatie die het nu is. De brede weg wordt smaller, er komt meer groen en er komen meer oversteekpunten voor voetgangers en fietsers."

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]