Ga naar Content

Heeft het OM met Sjonny W. een vrouwenmoordenaar te pakken?

Het gerechtshof doet vandaag uitspraak in de zaak tegen Amsterdammer Sjonny W. (46). Hij wordt verdacht van het doden van drie vrouwen. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft op 30 september in hoger beroep een celstraf van 19 jaar en 11 maanden geëist. Ook wil het OM dat hij tbs met dwangverpleging krijgt.

Foto: Sjonny W. werd door de rechtbank in twee zaken vrijgesproken

Het OM ziet in W. de moordenaar van van Monique Roossien (26), Mirela Mos (30) en Sabrina Oosterbeek (30). In eerste aanleg werd W. vrijgesproken voor de verdwijning van Roossien (2003) en Oosterbeek (2017). Wel werd hij veroordeeld tot een celstraf van 14,5 jaar voor het doden van Mos en het wegmaken van haar lichaam (2004).

Hoger beroep

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep. Er werd extra DNA-materiaal gevonden dat volgens het OM bevestigde dat W. wel degelijk betrokken was bij de dood van Roossien en Oosterbeek. Hij zou de laatste zijn geweest die de drie vrouwen in leven heeft gezien en is de enige link in de drie zaken. Daarom kreeg hij de hoogst mogelijke eis, 19 jaar en 11 maanden cel en tbs met dwangverpleging. Vandaag zal duidelijk worden of het Hof meegaat in die bevindingen en de eis overneemt. 

Verdediging zet in op vrijspraak

De verdediging van Sjonny W. vroeg tijdens de behandeling van het hoger beroep om vrijspraak. In 2019 werd hij namelijk, naast de veroordeling in de zaak van Mos, vrijgesproken voor betrokkenheid bij de dood van de andere twee vrouwen. De verdediging vroeg daarom aan de rechtbank dat gegeven niet uit het oog te verliezen. Daarbij hebben ze vraagtekens bij het nieuwe DNA-materiaal dat is aangedragen.

Volgens de advocaten heeft het OM bij de rechtbank sterk ingezet op beeldvorming. "De DNA-kansberekeningen vlogen ons om de oren. Die versterken misschien het stigma dat onze cliënt de dader wel móet zijn, maar voor het bewijs voegen ze weinig toe." De raadslieden vroegen het hof "neutraal en met een open blik" naar de zaak te kijken. 

Tekst loopt door onder foto

Foto:

"Voor oud vuil gedumpt"

Voor het Openbaar Ministerie staat het dus vast dat de 46-jarige Amsterdammer verantwoordelijk is voor de gewelddadige en gruwelijke dood van de drie vrouwen. Van Mos en Roossien is volgens het OM bekend dat ze op afgrijselijke wijze om het leven kwamen. Zo zou W.  het lichaam van Mirela Mos in stukken hebben gezaagd. Daarna zou hij de lichaamsdelen in vuilniszakken nabij de Gaasperplas hebben gedumpt. "Ook Monique Roossien vond op een vreselijke wijze de dood. Ze werd zwaar mishandeld, dood en naakt teruggevonden. Voor oud vuil gedumpt, ruim achttien jaar geleden aan de Uitdammerdijk in Amsterdam-Noord."

Geen spoor van Oosterbeek

Van Sabrina Oosterbeek ontbreekt nog altijd ieder spoor. Ze verdween in 2017 en meerdere zoekacties werden op touw gezet. In de zomer van 2020 werd bijvoorbeeld opnieuw gezocht met speurhonden in een plas in Zuidoost na aanwijzingen van een nieuwe getuige in de strafzaak tegen Sjonny W.. Ook deze zoekactie leverde niets op. 

Oosterbeek is in de nacht van 7 op 8 maart 2017 voor het laatst gezien. Het is onbekend wat er met haar gebeurd is. Er zijn alleen enkele foto's en camerabeelden van Sabrina van die nacht, waarop te zien is hoe ze haar woning in de flat Geldershooft in Zuidoost verlaat. Sabrina was al jaren verslaafd aan drugs. Sjonny W. was haar dealer en op de avond van haar verdwijning kocht hij Sabrina's fiets, gebruikte drugs met haar en had seks met haar. 

Over deze, en de andere twee zaken heeft W.  nooit iets verklaard. "Door te blijven zwijgen over zijn betrokkenheid, blijven deze mensen achter met vragen over het waarom - als daar al ooit een goede reden voor kan zijn - en het hoe van de dood van hun geliefde", aldus het OM. 

De uitspraak start vandaag om 10.00 uur in het Gerechtshof aan het IJdok. 

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]