Start van hoofdcontent

Gooi

nl

Bussumse Van Gogh-villa blijft behouden: gemeente geeft huis monumentenstatus

8 november 2021, 18.22 uur · Aangepast 8 november 2021, 18.33 uur · Door Sjoerd Stoop

De eerste met sloop bedreigde Bussumse Van Gogh-villa wordt definitief beschermd met een monumentenstatus. Dat meldt de gemeente Gooise Meren. Sloop van de villa is daarmee definitief van de baan. 

NH Nieuws/Carlijn Kolk

Er was een jaar geleden veel te doen over de statige villa toen bleek dat de eigenaar sloopplannen had met het pand. En dat terwijl de villa volgens historici een grote rol heeft gespeeld voor de vaderlandse geschiedenis. 

De meer dan honderd jaar oude villa werd gebouwd voor en bewoond door Jo Bonger, de vrouw van Vincents broer Theo van Gogh. Na de dood van Vincent beheerde Jo de nalatenschap: ze had in de villa de nog onbekende meesterwerken van haar zwager metershoog opgestapeld liggen. Ze organiseerde tentoonstellingen waarmee ze probeerde vanuit haar huis de kunst van Vincent aan de man te brengen. Dat lukte, waarmee Vincent van Gogh uiteindelijk een van de beroemdste Nederlandse kunstenaars werd. 

Veel verzet tegen sloop

De sloopplannen zorgden een jaar geleden voor veel verzet. Historici zoals Erfgoedvereniging Bond Heemschut, de Stichting Behoud Bussums Erfgoed en de Historische Kring Bussum keerden zich, samen met tientallen vooraanstaande Bussumers tegen dat plan. Dat zorgde er uiteindelijk voor dat ook de gemeenteraad overstag ging en besloot een monumentenstatus voor de villa te onderzoeken. 

De monumentenstatus gaat er nu dus komen, omdat de gemeente naast de cultuurhistorische waarde rondom Vincent van Gogh nog tal van andere argumenten ziet om het historische woonhuis te beschermen.

Alle bezwaren die er tegen waren zijn door de gemeente ongegrond verklaard en van tafel. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]