Ga naar Content

Definitief streep door oud papier ophalen door Gooise verenigingen

Het is definitief over en uit met het ophalen van oud papier door Gooise sportclubs, muziekverenigingen en kerken. De regionale afvaldienst GAD gaat het papier en karton weer zelf ophalen om geld te besparen. De clubs mogen ook niet zelf zonder hulp van de afvaldienst aan de slag, stellen burgemeester en wethouders van Hilversum na raadsvragen.

Foto: GAD Gooi en Vechtstreek

Veel Gooise verenigingen halen al vele jaren oud papier op. Met het geld dat ze daarmee verdienen - de bedragen lopen op tot 15.000 euro per vereniging - dekken ze een groot deel van hun begroting. 

Als donderslag bij heldere hemel kregen de verenigingen afgelopen zomer te horen dat ze vanaf volgend jaar geen oud papier meer mogen ophalen. De reden: afvalophaler GAD gaat het zelf weer doen, omdat er de komende jaren flink moet worden bezuinigd.

Een deel daarvan moet dus komen van het oud papier: de GAD wil dat straks ophalen samen met andere soorten afval. Daarmee bespaart de afvalverwerker geld, en wordt het ophalen van oud papier ook efficiënter. 

Het plan van de afvaldienst zorgde voor veel ophef: verenigingen vrezen dat het doek valt als ze het moeten doen zonder de papierinkomsten. Ook politiek gezien waren daar de afgelopen maand veel zorgen over. De politiek probeerde het plan - ook in Hilversum - terug te draaien, maar dat had geen succes.

Lees ook

Helemaal met lege handen staan de papierophalende verenigingen niet: de komende drie jaar worden ze nog doorbetaald door de Gooise afvaldienst. Het gaat om een totaalbedrag van ongeveer 250.000 euro per jaar, verdeeld over alle deelnemende clubs. Daarnaast wordt er regionaal gekeken naar alternatieven zodat de clubs op een andere manier toch geld kunnen verdienen.

Voldoende compensatie

De verenigingen worden daarmee voldoende gecompenseerd, menen burgemeester en wethouders van Hilversum na vragen van de lokale VVD-fractie.

Doordat de verenigingen de komende drie jaar nog geld overgemaakt krijgen, hebben ze genoeg tijd om ook zelf naar oplossingen te zoeken. De clubs hebben volgens de gemeente 'organisatorisch vermogen en genoeg zelfredzaamheid' om op een andere manier geld te verdienen. 

Echt niet zelf verder

Maar dat gaat dus honderd procent zeker niet meer gebeuren door oud papier op te halen. Er werd nog geopperd dat de verenigingen zelf - en dus zonder afvalophaler GAD - oud papier zouden kunnen ophalen, maar dat kan niet. Regionaal is namelijk vastgelegd dat de GAD de enige partij is die huishoudelijk afval mag ophalen, uitzonderingen zijn niet mogelijk. 

Tot welke alternatieven de verenigingen samen met de afvaldienst komen, zal de komende tijd moeten blijken. 

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]