Start van hoofdcontent

IJmond

NL
V

Schoorsteen 'pakjesboot' rookt, maar inkomsten drogen op: "Onzekere tijden"

5 november 2021, 20.18 uur · Aangepast 5 november 2021, 21.38 uur · Door Dennis Mantz

Al dertig keer voer stoomboot Adelaar, beter bekend als de Beverwijkse pakjesboot van Sinterklaas, de haven van de stad binnen. Maar door het coronavirus blijft het er voor het tweede achtereenvolgende jaar oorverdovend stil. Het zijn daarmee ook uitdagende tijden voor de familie Van Gulik, eigenaar van de stoomboot. "Inkomsten drogen op, en het onderhoud gaat door."

NH Nieuws / Dennis Mantz

Bart van Gulik loopt met een rood oliespuitje door de machinekamer van stoomboot Adelaar. Hij haalt zijn schouders op. "Het is overleven. Er zijn geen inkomsten en ondertussen moeten we wel de machine laten draaien, sleutelen en de boot blijven schilderen. Dat maakt het lastig. Maar belangrijker: we missen ook vooral de lachende gezichten van kinderen op de kade in de haven. Dat is toch waar je uiteindelijk allemaal voor doet."

Vergroeid met Beverwijkse haven

De Adelaar en Sinterklaas zijn na dertig officiële intochten vergroeid geraakt met de Beverwijkse haven. En dat is de familie Van Gulik met de Adelaar: al sinds 1977 stoppen ze hun liefde in het onderhoud van de markante stoomboot uit 1925. Je kan ze 's nachts wakker maken voor het zien, ruiken en beluisteren van de ronddraaiende motoronderdelen in warme olie. "Dit is het mooiste wat er is", lacht Bart. "Maar het zou mooier zijn als we onderweg zijn naar activiteiten in de havens."

Dat nu de stilte overheerst maakt Ina, de partner van Bart, mistroostig. "Het is zo zonde. Maar we moeten wel verder. Het is schrapen om alle eindjes aan elkaar vast te knopen, maar het zal moeten."

Schoorsteen 'pakjesboot' rookt, maar inkomsten drogen op - NH Nieuws

Sinterklaasspektakel 

Op zondag 28 november vindt er op het Kerkplein in Beverwijk nog wel een Sinterklaasspektakel plaats. Het programma (vermoedelijk met tijdslots) wordt later hier bekendgemaakt.

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]