Ga naar Content

Kira Toussaint zwemt naar goud op EK in Nederlands record

Zwemster Kira Toussaint uit Assendelft heeft EK-goud gepakt op de 200 meter rugslag. Met een tijd van 2.01,06 zwom ze ook een Nederlands record op de kortebaan. 

Kira Toussaint superblij na goud op EK - Foto: Orange Pictures

Het oude Nederlandse record stond op 2.02,09. Toussaint was in de halve finales al duidelijk de snelste. In de finale in het Russische Kazan maakte ze die favorietenrol dan ook met overmacht waar. Margertitha Panziera (2.02,05) uit Italië werd tweede en Lena Grabowski (2.04,74) uit Oostenrijk derde.

"Mijn plan was om de eerste vijf banen gecontroleerd te zwemmen en daarna gas te geven", zegt Toussaint tegen de NOS. "Maar ik zag dat ze na 100 meter nog heel dichtbij lag, dus ik zette even goed aan. Ik weet niet, ik werd maar niet moe. Het was een heel lekkere race."

"Dat is een 'grote meiden-tijd', zeg maar. Dan doe je ook op wereldniveau heel leuk mee"

Zwemster Kira Toussaint

"Ja, 2.01,2... Ik had nooit gedacht dat ik die tijd ooit zou zwemmen. Dat is een 'grote meiden-tijd', zeg maar. Dan doe je ook op wereldniveau heel leuk mee. Daar ben ik echt heel erg blij mee." In 2019 pakte Toussaint al eerder individueel EK-goud. Dat deed ze toen op de 50 en 100 meter rugslag.

Amsterdammer Arno Kamminga deed afstand van zijn Europese titel. Hij pakte brons op de 100 meter schoolslag. Met 55,79 seconden zwom hij wel een Nederlands record. Nicolò Martinenghi won met een tijd van 55,63.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]