Ga naar Content

Jonge boerin ziet toekomst in Polen: "Daar hebben ze minder regelgeving omtrent duurzaamheid"

In het programma What's Next onderzoeken jonge makers, Nore-Linn, Nina, Sander en Luuke, wat er speelt onder leeftijdsgenoten in Noord-Holland. Deze keer zijn zij op bezoek bij de jonge tulpenboerin Flora. Is het voor haar nog wel mogelijk om haar bedrijf voort te zetten met de steeds groter wordende roep om duurzaamheid en de daarbij behorende regelgeving? Aan What's Next vertelt Flora haar plannen voor de toekomst.

Luuke (rechts) heeft op straat vooroordelen over boeren verzameld. Kan Flora zich daarin vinden? - Foto:

De 24-jarige tulpenboerin Flora Munster uit Wieringerwerf werd in 2019 al uitgeroepen tot tulpenprinses en aankomend jaar staat zij als model op de boerinnenkalender.

Haar hart ligt bij de tulpen en zij is duidelijk trots op haar leven als jonge boerin. Flora voldoet daarmee bij lange na niet aan het cliché-plaatje van een norse, conservatieve boer op klompen. Eén vooroordeel over boeren omarmt zij dan weer wel met een lach: "Wij zijn veel aan het werk".

Tekst gaat verder onder de video.

What's Next: Jonge boerin ziet toekomst in Polen - NH Nieuws

Duurzaamheid als harde eis voor de toekomst

Dat werk wordt volgens Flora de laatste jaren bemoeilijkt door een steeds groter wordend aantal regeltjes, voornamelijk over duurzaamheid. Daarvoor zijn flinke investeringen nodig, die niet alle boerenbedrijven op kunnen brengen.

De laatste jaren komen boeren vooral in het nieuws door de protesten die zij tegen deze nieuwe maatregelen op touw hebben gezet. De kritiek op de impact die de agrarische sector heeft op het milieu lijkt dan ook steeds groter te worden.

"Zonder bestrijdingsmiddelen kunnen wij ons werk niet doen"

Flora munster, tulpenboerin uit wieringerwerf

Toch is het volgens Flora niet mogelijk om als boer helemaal duurzaam te worden. "Zonder bestrijdingsmiddelen kunnen wij ons werk bijvoorbeeld niet doen, omdat wij anders niet de kwaliteit kunnen leveren die wij willen", beredeneert Flora. Mede daarom ziet zij de toekomst van haar boerenbedrijf in het buitenland: "Wij hebben al een bedrijf in Polen. Daar hebben ze minder regelgeving omtrent duurzaamheid."

Wel hoopt Munster het bedrijf ondanks de obstakels door te geven aan een volgende generatie: "Mijn hart ligt bij de tulpen".

What's Next

In het programma What's Next onderzoeken jonge makers, Nore-Linn, Nina, Sander en Luuke, wat er speelt onder leeftijdsgenoten in Noord-Holland. Want waar gaan we wonen, hoe verplaatsen we ons en hoe belabberd is het klimaat er straks aan toe? Wat kan en mag er nog in de toekomst? In What's Next zoeken wij het uit.