Ga naar Content

Bemanning IJmuidense kotter redt migranten uit Het Kanaal: 'Uitzichtloze situatie'

De vijfkoppige bemanning van de IJmuidense kotter SL-9 Johanna heeft gisteren ten zuiden van Noord-Franse stad Calais zo'n dertig migranten uit Het Kanaal gered. De migranten dobberden stuurloos rond, en één van hen probeerde via een vislijn aan boord van de kotter te klimmen, vertelt vlootmanager Eric van Linden. 

IJmuidense kotter redt migranten uit Het Kanaal - Foto: Cornelis Vrolijk

"Toen de rubberboot in zicht kwam, heeft de schipper de Franse kustwacht gebeld", vertelt Van Linden aan NH Nieuws. "Maar die zijn er natuurlijk niet binnen vijf minuten."

Tot verrassing van de bemanning probeerde één van de migranten in de tussentijd via een vislijn aan boord van de kotter te komen. "De schipper heeft de lier toen eerst gestopt, en later voorzichtig verder gedraaid tot de man veilig op het achterdek stond."  

De migranten - onder wie naar verluidt enkele vrouwen - zijn overgedragen aan de kustwacht, die ze heeft meegenomen naar het vasteland, vertelt Van Linden.  

Lees ook

Het is niet de eerste keer dat een kotter van de IJmuidense rederij Cornelis Vrolijk migranten in Het Kanaal aantreft. Enkele weken geleden trof de bemanning van een andere kotter uit de vloot ook al een rubberboot met tientallen migranten aan. 

"Daar waren ook enkele jonge kinderen bij, en sommigen opvarenden zaten tegen onderkoeling aan", aldus de vlootmanager. Die migranten werden allemaal aan boord genomen, en kregen in afwachting van de komst van de Franse autoriteiten, water en dekens van de bemanning. 

"We kunnen ons geen voorstelling maken van hoe uitzichtloos hun situatie moet zijn"

Vlootmanager Eric van Linden

De opvarenden hadden volgens Van Linde geen idee van hun locatie. "Ze stappen in zo'n bootje, maar ze hebben geen idee waar ze zijn. Toen ze aan boord kwamen vroegen ze of ze aan boord van een Engels schip waren, en of ze in de buurt van Engeland waren." 

"We kunnen ons geen voorstelling maken van hoe uitzichtloos hun situatie moet zijn", benadrukt Van Linde. "Dat je op goed geluk op zo'n bootje stapt, dat is levensgevaarlijk. Heel triest." 

Ook voor de bemanning van de kotters zijn het indrukwekkende gebeurtenissen, voegt hij daaraan toe. "Zij hebben ook vrouwen en kinderen thuis, dus dit heeft wel impact." Ze verwerken het vooral door er met elkaar over te praten, en dat moeten ze misschien wel vaker gaan doen. "We horen van andere reders soortgelijke verhalen. Het lijkt tegenwoordig eerder regel dan uitzondering."  

Meer nieuws uit de IJmond?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit de IJmond. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/IJmond

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]