Ga naar Content

Spectaculaire Kroon verrast met Europese kortebaantitel 400 vrije slag

Luc Kroon uit Volendam heeft vandaag de 400 meter vrije slag gewonnen op de Europese kampioenschappen kortebaan. In het Russische Kazan verraste Kroon vriend en vijand en pakte de 20-jarige zwemmer het goud in een nieuwe Nederlands record.

Luc Kroon uit Volendam wint het goud op de 400 meter vrije slag - Foto: Orange Pictures

Kroon, die traint in het Sloterparkbad in Amsterdam, had een sterke race in huis. Hij begon voortvarend en had geen problemen om bij te blijven met de concurrentie. In de slotfase plaatste hij een versnelling die genoeg was voor goud en bovendien een nieuwe Nederlands record: 3 minuten, 38 seconden en 33 honderdsten. 

Extra gas

De Volendammer finishte uiteindelijk voor de Italianen Matteo Ciampi en Marco de Tullio. "Ik begon rustig aan en liet mezelf niet opjagen door die andere gasten. Na driehonderd meter lag ik ernaast en de laatste honderd meter kon ik nog wat extra gas geven", vertelde Kroon na afloop van zijn gewonnen race. 

Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en Thom de Boer pakken goud - Foto: Orange Pictures

Succes op de estafette

Eerder op de dag won Nederland ook al het goud op de 4x50 meter vrije slag. Jesse Puts, Stan Pijnenburg, Kenzo Simons en de Amsterdamse Thom de Boer grepen de Europese titel. Met 1.22,89 waren ze maar liefst anderhalve seconde sneller dan het Nederlands record dat december vorig jaar gezwommen werd.

Bij de vrouwen op de 4x50 meter vrije slag werd net naast het goud gegrepen. Kim Busch, Maaike de Waard, Valerie van Roo en de Assendelftse Kira Toussaint moesten alleen de Russische ploeg voor zich dulden.

De Europese kampioenschappen kortebaanzwemmen duren nog tot en met zondag 7 november. 

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]