Ga naar Content
West-Friesland

Tijdelijk wonen in huisje van afvalmateriaal: "Eerste modulaire woning bijna af"

2 november 2021, 19.30 uur · Aangepast 5 november 2021, 12.40 uur
Door: Chantal Bos · Foto: NH Nieuws / Chantal Bos

De laatste hand wordt gelegd aan de allereerste modulaire woning gemaakt van gerecycled afval. Muurbekleding van spijkerbroeken en een douchebak uit afvalplastic: alles zit erin, in de woning van nog geen 25 vierkante meter. "Volgend jaar staan de eerste er, gegarandeerd."

Een bedenksel van Edwin ter Velde van Clean2Anywhere. In de leegstaande voormalige Philipsfabriek aan de Holenweg in Hoorn, wordt het eerste proefexemplaar gebouwd. De modulaire woning, die als ware als Lego in- en uit elkaar gehaald kan worden, is bedoeld als tijdelijke huisvesting op braakliggende locaties. 

Tijdelijk wonen in een huisje van afvalmateriaal: - NH Nieuws

Nog niet alles van het model is gemaakt uit gerecycled afvalmateriaal. Edwin: "We gaan gefaseerd te werk en maken eerst dit proefmodel. Het is een groeiproces, als laatste gaan we het materiaal lokaal 'minen', dan komt het hout, textiel en plastic letterlijk uit de stad waar de woningen zullen verschijnen."

De woningen moeten namelijk gaan voldoen aan de bestaande regels. "Je loopt tegen allerlei details op die je niet kan bedenken achter de tekentafel. Maar die hobbels zijn opgelost. We gaan het met deskundigen evalueren, want we bouwen conform het Bouwbesluit."

'Dit is een kans'

De bouw wordt gedaan door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. "Het is een uniek project, ik werk hier 2,5 maand aan mee", vertelt Jordy die vanuit een reïntegratietraject, nu voltijd als medewerker bij het project zit. Samen met Ludo (22) werkt hij vandaag aan de bouw. Als het aan Jordy lag, zou hij zichzelf er wel in zien wonen. "Ik woon nu nog bij mijn ouders, liever was ik daar gisteren al weg. Voor jongeren zoals Ludo en ik, is dit echt een kans." 

Er gloort hoop voor hem aan de horizon, want de eerste zestien woningen gaan door woningstichting Het Grootslag worden geplaatst. "Daar op plekken waar de komende jaren nog niet gebouwd wordt, gaan we ze plaatsen voor starters, spoedzoekers en vergunninghouders. We hebben afgesproken er uiteindelijk vijftig te realiseren", zegt directeur Hans Kröger. 

Locaties

Een jaar geleden werden de zinnen gezet op een terrein in Andijk om de eerste woningen te plaatsen. Inmiddels zijn er meerdere plekken in beeld. Kröger: "We zijn met drie gemeentes in gesprek  waaronder Enkhuizen, Drechterland en Medemblik voor het zoeken naar een geschikte locaties."

"De ambitie is veel groter", gaat Edwin verder. "West-Friesland heeft een woningvraagstuk maar heel Nederland heeft dat. Denk niet dat wij als aannemers of projectontwikkelaars in de weer gaan Zie ons maar als kermisexploitanten: als er in een stad vraag naar is, dan vestigen we de huizen daar en nemen we de jongeren uit het sociaal domein in dienst om te bouwen voor de jongeren die daar woningzoekend zijn."

Na wat aanloopproblemen, gaat het er dan toch binnenkort van komen. Begin komend jaar moet de lichting van zestien woningen af zijn. Kröger: "Volgend jaar staan de eerste huizen, gegarandeerd."

Meer nieuws uit West-Friesland?
💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit West-Friesland. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws
📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via weeff.nl
🔔 Download de app van WEEFF en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt
📧 Stuur ons jouw tips op via [email protected] of app ons via 06-23405405
✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]

Lees ook