Start van hoofdcontent

Alkmaar

NL
V

Eén dag cel voor vrouwen die pizzakoerier (17) aanrandden en filmden

2 november 2021, 13.10 uur · Aangepast 2 november 2021, 15.53 uur · Door Aline Bleeker

De Alkmaarse Cato van der K. en Michelle de K. uit Amsterdam (allebei 25 jaar) zijn vandaag veroordeeld tot één dag gevangenisstraf voor hun rol bij het aanranden en filmen van een 17-jarige pizzakoerier. Van de gevangenisstraf wordt het voorarrest van een dag afgetrokken, wat betekent dat de vrouwen geen extra celstraf meer krijgen. Cato van der K. en Michelle de K. hebben respectievelijk 120 uur en 60 uur taakstraf opgelegd gekregen.

Pexels

Ook moet Cato de jongen 750 euro schadevergoeding betalen. De uitspraak van de rechter pakt hiermee een stuk lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken terug.

De officier van justitie eiste tijdens de rechtszaak drie maanden cel tegen de vrouwen. "Als het hier om een 17-jarig meisje was gegaan dat werd aangerand door twee meerderjarige mannen, zou iedereen het erover eens zijn dat een gevangenisstraf gepast is", zei ze daarover. Ze achtte toen beide verdachten medeplichtig aan de aanranding. De rechter oordeelt daar vandaag anders over: "Michelle de K. heeft het slachtoffer niet aangeraakt." Hoewel ze wel seksueel getinte opmerkingen maakte en filmde, is er volgens de rechter geen sprake van een 'vooropgezet plan'.

De officier eiste twee weken terug ook 1180,90 euro schadevergoeding van beide verdachten, omdat het slachtoffer na het incident niet meteen weer aan het werk kon. Volgens de rechter is dat bedrag echter niet goed genoeg onderbouwd en kan het daarom niet volledig worden verhaald op de daders. Michelle de K. hoeft niet mee te betalen aan de schadevergoeding, omdat het slachtoffer volgens de rechter vooral door de aanranding een tijdje niet kon werken, niet door het filmen. 

Reconstructie

Het is zaterdagmiddag 2 mei. Cato en Michelle en nog wat anderen zijn thuis aan het chillen met drank en lachgas. Ze bestellen twee pizza's en wat frisdrank. De bestelling wordt gebracht door een 17-jarige koerier. De tiener belt aan bij het huis en Michelle doet open in een badjas.

Hij wordt binnen gevraagd omdat 'de pizza anders koud wordt', verklaart 'ie later tegen de politie. Onder het mom van 'klant is koning' gaat hij in op het verzoek en zet de bestelling op een salontafel in de gang van het huis. Wanneer Michelle even wegloopt om geld te halen, ziet de koerier mensen seks hebben in een andere kamer.

Trauma's

Als de vrouw terugkomt, begint ze hem te filmen, aldus het slachtoffer. Bijna tegelijkertijd wordt hij bij zijn geslachtsdeel gegrepen door Cato, die gekleed is 'in een soort sm-pakje'. Ze wrijft over het geslachtsdeel en balzak van de jongen en knijpt er in. Op dat moment weet hij niet goed wat hij moet doen. In het verleden is hij door een stiefvader misbruikt en deze aanranding haalt daar trauma's van naar boven. 

Wanneer het slachtoffer uiteindelijk de woning verlaat, krijgt hij nog te horen: "Dit is de ultieme droom van iedere pizzabezorger." Eenmaal bij zijn werk aangekomen, is hij 'boos en in paniek' en hyperventileert hij. Als zijn werkgever hierop telefonisch verhaal haalt bij de vrouwen, krijgt hij te horen dat het slachtoffer maar 'moet worden ontslagen omdat hij niet wil neuken'.

'Ze konden niet weten dat hij minderjarig was'

De vrouwen worden door de rechter vandaag beiden medeplichtig bevonden aan het maken en verspreiden van kinderporno. De advocaat van een van de vrouwen gebruikte tijdens de zitting het argument dat de vrouwen niet konden weten dat hij minderjarig was, onder meer door de gezichtsbeharing van de jongen. Daarom zouden ze hier niet voor berecht moeten worden. Daar gaat de rechtbank niet in mee. Het is een strafbaar feit als vast komt te staan dat het slachtoffer, die er als een volwassene uitziet, onder de leeftijdsgrens zit.

Omdat de twee vrouwen spijt hebben betuigd en openstaan voor bemiddeling met het slachtoffer, vindt de rechtbank een taakstraf passend.

De partijen hebben twee weken om in hoger beroep te gaan.

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]