Start van hoofdcontent

AMSTERDAM

nl

Speelgoedwinkel verkoopt poppen met Down: "Ik wil het normaliseren"

31 oktober 2021, 14.52 uur · Aangepast 31 oktober 2021, 16.49 uur · Door Robin Antonisse

Poppenwinkel Coloured Goodies in Amsterdam-Noord verkoopt sinds oktober poppen die geïnspireerd zijn door kinderen met downsyndroom. Ieder kind zou een pop moeten kunnen hebben waarin ze zichzelf herkennen, is het idee. 

inclusieve poppen syndroom van down - NH Nieuws

"Kijk eens", zegt Romy trots terwijl ze een pop met blonde haren vasthoudt. Ze is een van de kinderen die model stond voor de nieuwe poppen geïnspireerd door kinderen met het downsyndroom. En dat is gelukt: op de vraag of ze vindt of de pop op haar lijkt, reageert Romy met een overtuigende 'ja'.

Dat doet eigenaresse Ellen Brudet goed. "Ik wil het normaliseren. Ik dacht: als ik dan met poppen begin, dan wil ik iets wat gewoon normaal moet gaan worden", zegt ze. "Zo ben ik begonnen met het ontwerpen van diverse poppen met het syndroom van down."  

Eigenaresse Ellen Brudet kwam erachter hoe lastig het was om speelgoed te vinden toen ze jong was. Ze herkende zichzelf niet in het speelgoed wat ze had. Toen ze zwanger werd, bleek het zelfs onmogelijk om geboortekaartjes te vinden met gekleurde baby's. Dus ontwierp Brudet de kaartjes zelf en besloot die te verkopen. Het idee om ook inclusieve poppen te maken volgde snel. 

Inmiddels staat de winkel in Noord bekend om de grote diversiteit aan poppen. Gekleurd, met een huidaandoening of een beperking.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]