Ga naar Content

Bezoekersdag op de Zuidasdok in Amsterdam: "Veel groter dan ik had verwacht"

Speciaal voor geïnteresseerden opende het bouwproject Zuidasdok in Amsterdam vandaag de deuren. Bezoekers werden rondgeleid met kleine treintjes om zo een kijkje te kunnen nemen op de bouwplaats tussen de sporen.

Bezoekersdag op Zuidasdok - NH Nieuws

De bezoekers reageerden vandaag enthousiast. "Indrukwekkend, veel groter dan ik had verwacht", aldus één van hen. Andere bezoekers zien nog niet echt voor zich hoe het eruit gaat zien. "Ik vind het leuk om hier te kijken, maar het is nog moeilijk om voor te stellen hoe het gaat worden." Niet zo gek, want momenteel is de Zuidasdok nog een grote bouwput, maar daar komt binnen twee jaar verandering in als de stationshal af is. Ook een uitbreiding van de perrons, een ondergrondse autotunnel op de A10 en en nieuwe tram en busstations horen bij het bouwproject.

Lastig bouwen

Al die verbouwingen op een klein stukje Zuidas, het is een flinke uitdaging. Michiel Jonker, woordvoerder van de Zuidasdok, vertelt op het terrein dat het soms lastig bouwen is. "Hier staan we op plek waar je precies kan zien hoe lastig het is om te bouwen op die postzegel. Hier achter ligt de A10. Hier ligt het spoor van de treinen en hieronder komt straks de nieuwe reizigershal met daar bovenop de sporen."

De organisatie van het megabouwproject kreeg de afgelopen jaren te maken met flinke tegenslagen. Het project bleek honderden miljoenen euro's extra te gaan kosten en liep forse vertragingen op. Naar verwachting is nieuwe de stationshal af in 2025. Het complete project is waarschijnlijk pas in 2036 klaar.

Foto:

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]