Ga naar Content

Haarlemse wethouder Rog (CDA) stapt op na kritiek op anti-coronapastweet

De Haarlemse wethouder Michel Rog (CDA) stapt op. Dat doet hij na de felle discussies van de afgelopen tijd die zijn ontstaan na zijn openlijke kritiek op het coronabeleid. Dat leidde tot een motie van afkeuring, waardoor de positie van Rog steeds verder ter discussie kwam te staan. 

Michel Rog, wethouder Haarlem (CDA) - Foto: Gemeente Haarlem

Wethouder Rog kwam onder vuur te liggen nadat hij zich op Twitter openlijk uitsprak tegen de invoering van de coronapas. De CDA'er meende dat de coronapas voor een 'tweedeling in de samenleving' zorgt en stelde dat de invoering 'op gespannen voet staat met vrijheidsrechten'. 

De wethouder nam het met de bewuste tweet op voor partijgenoot en staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) die ontslagen werd nadat ze zich ook openlijk uitsprak tegen het kabinetsstandpunt over de coronapas. 

Lees ook

Onder vuur

De uitspraken van de wethouder zorgde in Haarlem voor een storm aan kritiek in de Haarlemse politiek, zowel bij de oppositie als de coalitiepartijen van Haarlem waar het CDA ook in zit. "Dit is niet uit te leggen aan Haarlemmers", reageerde onder meer VVD-fractievoorzitter Wouter Rutten. 

De ophef werd een week later nog eens extra groot toen Rog 'om principiële redenen' weigerde zijn eigen coronapas te laten zien bij een wijkvergadering. "Staan leden van het college boven deze wet of is iedereen gelijk voor de wet?", reageerde de Haarlemse gemeenteraad daarop. 

Felle discussies

De stappen van wethouder Rog zorgden de afgelopen weken voor felle discussies in de Haarlemse gemeenteraad over de positie van de CDA'er, die uiteindelijk leidden tot een motie van afkeuring. 

Rog geeft nu aan de 'harde toon in het debat' en de 'stemverklaringen bij de aangenomen motie' te hebben laten bezinken en nogmaals met burgemeester Jos Wienen en zijn collega-wethouders te hebben besproken. "Ik stel voor mijzelf vast dat ik onvoldoende vertrouwen ervaar om in dit team van wethouders mijn werk in onze gemeente effectief voort te kunnen zetten. Dat betreur ik enorm. Het brengt mij helaas tot de conclusie dat ik u verzoek mij ontslag te verlenen als wethouder van de gemeente Haarlem", laat de wethouder nu weten in een brief aan de raad. 

Dat Rog nog steeds achter zijn standpunten staat blijkt uit het dankwoord aan Haarlemmers. "Een speciaal woord van dank richt ik tot alle inwoners die mij de afgelopen weken met
liefdevolle berichten en bloemen een hart onder de riem hebben gestoken, omdat ik met
mijn kritiek op de coronapas hun stem vertegenwoordigde", aldus Rog.

Vervanger

De portefeuille van wethouder Rog wordt de komende tijd waargenomen door de zittende
wethouders. Wie zijn opvolger wordt is aan het CDA, dat op zoek moet naar een nieuwe kandidaat voor het wethouderschap. 

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]