Ga naar Content

Toch weer uitval Amsterdamse metro's na herinvoering beveiligingssysteem

Het GVB heeft na de herinvoering van het veelbesproken beveiligingssysteem toch een aantal keren te maken gehad met uitval van metro's. Op zondag en maandag vielen er door technische problemen en fouten van medewerkers meerdere metro's uit.

Foto: GVB

Volgens een woordvoerder van het GVB was er inderdaad sprake van uitgevallen metro's, maar heeft het metroverkeer niet plat gelegen. "Het systeem draait stabiel. Wel was er op zondag en maandag sprake van uitval van losse ritten. Er doen zich overigens altijd storingen voor in voertuigen waardoor losse ritten uitvallen, maar op zondag en maandag was dit aantal hoger dan normaal."

Wennen

Oorzaak van de uitvallende metro's was het nieuwe CBTC-beveiligingssysteem, dat in de afgelopen periode al voor veel (grote) verstoringen zorgde. "Het CBTC-systeem is een complex systeem waarbij andere processen en procedures moeten worden gehanteerd dan in het oude systeem", aldus de woordvoerder.

Volgens haar werd niet alle uitval veroorzaakt door technische storingen, maar ook door het verkeerd toepassen van nieuwe procedures. "Dit laat zien dat de mensen die met het nieuwe systeem werken soms ook nog moeten wennen."

"Het systeem moet makkelijker, niet moeilijker"

raadslid Jan-bert vroege, D66

Het GVB ging tijdelijk weer over op het oude beveiligingssysteem na grote storingen op 24 en 25 september. Het nieuwe beveiligingssyteem wordt vanaf afgelopen zondag weer gebruikt.

D66-raadslid Jan-Bert Vroege twitterde eerder deze week over de verstoringen en stelde er vragen over in de regioraad. Dat de fout deels bij het personeel wordt gelegd, verbaast hem. "Ik vind het vrij schokkend dat we al vijf jaar en tientallen miljoenen verder zijn en dat de mensen nu blijkbaar nog niet getraind zijn", zegt hij tegen AT5/NH. "Ik hoor van mensen op de werkvloer dat bij een druk op de verkeerde knop de boel uitvalt. Het systeem moet makkelijker, niet moeilijker.”

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]