Ga naar Content

Plan voor 300 woningen en een buurthuis op de plek van de Spaghettiflat in Poelenburg

De sloop van de Spaghettiflat in Poelenburg stond al lange tijd vast, maar vandaag hebben de gemeente Zaanstad en woningcorporatie Rochdale een overeenkomst gesloten voor nieuwbouw van 300 woningen op de vrijgekomen plek. Ook komt er een buurthuis waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten en waar het Sociaal Wijkteam, Centrum Jong en het Jeugdteam te vinden zijn. Het is nog niet duidelijk wie het gaat bouwen en hoe het er uit gaat zien; daarvoor komt een openbare aanbesteding. Het wordt een mix van duurdere koop- en huurwoningen en sociale huurwoningen.  

 

Impressie van hoe het buurthuis moet worden in Poelenburg - Foto:

Little Italy

De Spaghettiflat in Poelenburg is een verouderde flat met 117 woningen die zo genoemd wordt, omdat er 60 jaar geleden met name Italiaanse arbeiders woonden. Het had de bijnaam Little Italy. De bewoners werkten vooral bij de scheepswerf ADM in Amsterdam Noord. Over hen is jaren geleden een boek en documentaire gemaakt.

Spaghettilfat in Poelenburg - Foto: google view

Al sinds 2019 weten de bewoners dat hun flat gesloopt gaat worden. Dat zal volgens de planning in 2022 gebeuren. Met vooral de bouw van duurdere woningen hoopt de gemeente dat de buurt diverser zal worden. Op dit moment zijn er in Poelenburg voornamelijk goedkope huurwoningen. De huidige plannen maken deel uit een grootschalig project om Poelenburg en Peldersveld in de komende 20 jaar ingrijpend te vernieuwen: vooral op het gebied van wonen en de inrichting van de openbare ruimte.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]