Ga naar Content
Amsterdam

Zeevaartwinkel L.J. Harri verruilt na 290 jaar Amsterdam voor Rotterdam

28 oktober 2021, 21.00 uur
Door: Jarno Grob · Foto:

Een pikante transfer is aanstaande voor de historische zeevaartwinkel L.J. Harri in de Schreierstoren aan de Prins Hendrikkade. Na ruim 290 jaar vertrekt de historische zaak gespecialiseerd in zeekaarten en nautische boeken naar Rotterdam. Mede door de bereikbaarheid van de winkel en het verplaatsen van de passengersterminal loopt de winkel veel toeristen mis. "In Rotterdam wordt het havenleven veel meer omarmd", zegt Klaas Jan Hoeve, medewerker van de boekwinkel. 

Historische zeevaartwinkel L.J. Harri verruilt na 290 jaar Amsterdam voor Rotterdam - NH Nieuws

"De watersport vergrijst en in de coronaperiode hebben we gezien dat onze webshop booming was", zegt Hoeve. "Er kwam bijna niemand meer naar de winkel toe en dat heeft zich de afgelopen periode voortgezet."

De Schreierstoren is in de tijd van de VOC een belangrijke vertrekplaats van vele expedities over de wereld. Niemand minder dan de Engelsman Henry Hudson begon vanuit deze toren zijn reis naar New York waar later een rivier naar hem werd vernoemd. Sinds 1730 is de zaak een baken voor zeevarenden op zoek naar zeekaarten en instrumenten.

"Wij repareren nog steeds een sextant of kompas"

Klaas Jan Hoeve medewerker l.j. harri
"Wat wij hier hebben aan kaarten en boeken, dat heeft niemand anders in Nederland. Het belangrijke begin van dit bedrijf is het navigatieinstrument. Wij repareren nog steeds een sextant of een kompas"

Een Franse bezoeker van de winkel wist niet dat de zaak aan het einde van het jaar gaat vertrekken, maar vindt het zonde om te horen dat de winkel gaat verhuizen. "Het is een verrassing om zo'n soort winkel te vinden in een grote stad als Amsterdam", zegt de zeilliefhebber. "Als je een wereldreis wil gaan maken met je zeilboot dan zal je naar Rotterdam moeten om je daar goed te laten informeren", besluit Hoeve.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]