Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Drie jaar celstraf voor Haarlemmer in internationale beleggingsfraude-zaak

28 oktober 2021, 13.25 uur · Door Marieke Pijlman

Emade E. (42) uit Haarlem is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 jaar, waarvan een jaar voorwaardelijk, voor zijn rol in een internationale beleggingsfraudezaak in 2011 en 2012. Zijn compagnon, Michel G. (49) uit Winterswijk krijgt 3 jaar cel. De straf voor Emade E. is hoger, omdat hij zich in 2015 toen zijn voorlopige hechtenis was geschorst, weer schuldig maakte aan beleggingsfraude. 

Rechtbank Haarlem - NH/ Dimitri Walbeek

De rechtbank in Haarlem acht bewezen dat het tweetal zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting bij de handel in valuta. Ze haalden klanten met valse beloften binnen en lieten hen geld beleggen in handel met valuta.

Ondertussen hadden ze samen een geheime afspraak met Amerikanen gemaakt, waardoor klanten alleen maar verlies konden lijden. Het geld van de beleggers wisten ze op geraffineerde wijze in eigen zakken te steken. 

De rechtbank acht bewezen dat de verdachten de opbrengsten uit deze criminele handelingen vervolgens hebben witgewassen.

Lagere straf

De straffen vallen iets lager uit dan de eis van de officier van justitie, die pleitte voor 4 en 5 jaar gevangenisstraf. De rechtbank geeft als reden hiervoor, dat de zaak langer dan de afgesproken termijn van 6 jaar, op zich heeft laten wachten. Het lukte het Openbaar Ministerie niet, om de complexe zaak sneller uit te zoeken en voor te laten komen.

Het duo moet naast de gevangenisstraf ook een schadevergoeding van 575 duizend euro betalen aan twee Nederlandse slachtoffers. En ze hebben een beroepsverbod opgelegd gekregen voor een periode van drie jaar. 

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]