Ga naar Content

Hotel Beusebos mag niet gebouwd worden van provincie, gemeente tekent bezwaar aan

De provincie is tegen de bouw van een hotel Van der Valk in Beusebos Purmerend en schrapt daarom de bouwplannen. De gemeente stemde eerder in de Raad voor het bestemmingsplan, maar daarin gaat de gemeente volgens de provincie voorbij aan de bezwaren die Gedeputeerde Staten eerder uitten in een zienswijze. Wethouder Mario Hegger zegt tegen NH Nieuws in bezwaar te gaan.

Schets ontwerp Van der Valkhotel Beusebos - Foto: Regio Purmerend

De bouw van het hotel is al jaren een heet hangijzer in Purmerend. Zo zou een nieuw hotel zorgen dat de werelderfgoedstatus van de Beemster mogelijk in gevaar zou komen. Het gebouw zou 69 meter hoog worden op een afstand van 440 meter van de Beemster ringvaart. 

In het plan van de gemeente wordt, volgens de provincie, 'bewust' voorbij gegaan aan het feit dat de locatie gelegen is in het landelijk gebied en wordt de leidraad landschap en cultuurhistorie van de provincie niet op de juiste manier toegepast. "Er is niet aangetoond dat aan de eisen ten aanzien van ruimtelijke kwaliteit wordt voldaan."

Plannen ongedaan maken

De provincie heeft de macht om plannen in het bestemmingsplan ongedaan te maken. Dit kan door een reactieve aanwijzing in te zetten. Eerder zei een woordvoerder al tegen NH Nieuws dat dit het laatste middel is dat ze willen inzetten.

Cees Loggen, gedeputeerde Ruimtelijke Ordening legt uit: "Gedeputeerde Staten vinden het zeer spijtig dat wij moeten overgaan tot deze stap. Eerder zonden wij een zienswijze. Deze legde de gemeente naast zich neer. Nu heeft Purmerend gemeenteraad op voorspraak van het college van B&W het bestemmingsplan vastgesteld. Daarom geven wij nu deze reactieve aanwijzing."

"Wij zijn niet tegen een hotel, maar de massaliteit is te groot"

Bart Creemer - vrienden van het Beusebos

Bart Creemer, van vrienden van het Beusebos is blij met de reactieve aanwijzing. "Wij vinden het prachtig dat de provincie het standpunt inneemt." Creemer vertelt dat de gemeente meerdere kansen heeft gekregen om met een ander ontwerp te komen. "Wij zijn niet tegen een hotel, maar de massaliteit is te groot." Daarnaast willen de vrienden van het Beusebos dat er naar een alternatieve locatie gekeken wordt. 

Lang juridisch proces

De gemeente gaat bezwaar indienen, zodat de bouwplannen alsnog door kunnen gaan. Wethouder Mario Hegger laat aan NH Nieuws weten: "De provincie vindt het landelijk gebied, de gemeente Purmerend vindt het stedelijk gebied. De tijd zal leren wie er gelijk heeft. Ik sluit niet uit dat het een lang juridisch proces zal worden. Wij menen in ons recht te staan. Het zal aankomen op een rechterlijke beslissing en dat wachten we af.”

Creemer denkt dat in bezwaar gaan geen zin heeft voor de gemeente. "Aan alle kanten zie je dat de gemeente ongelijk gaat krijgen", zegt Creemer. "Dit hotel gaat het nooit worden."

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]