Ga naar Content

Wienen benoemd tot erelid van Raad van Europa: "Leven in waagschaal stellen"

Jos Wienen, burgemeester van Haarlem, is vanochtend benoemd tot erelid van de Raad van Europa. In Straatsburg ontving hij op een Europees congres voor gemeenten en provincies een medaille voor zijn jarenlange inzet voor lokale overheden. 

Jos Wienen - Foto: Gemeente Haarlem

Hij verdiende de benoeming onder meer doordat hij sinds 2008 waarnemer was bij plaatselijke verkiezingen in landen als Azerbeidzjan, Estland, Frankrijk, Rusland, IJsland en Italië. Wienen werd geprezen om zijn niet-aflatende inzet voor 'democratische waarden'. 

Op het Congres van Lokale en Regionale Overheden komen lokale en regionale bestuurders uit de 47 lidstaten van de Raad van Europa bijeen. Zij zetten zich in voor democratie, goed bestuur en mensenrechten.

Bedreigd

In een speech werd vanochtend teruggeblikt op de tijd dat Wienen zelf werd bedreigd en hij zijn werk moest doen terwijl hij 24 uur per dag bodyguards om zich heen had. Hij leefde apart van zijn gezin omdat hij bedreigd werd door de georganiseerde misdaad, sprak president Leen Verbeek.

Verbeek: "Het verdedigen van democratische waarden vergt veel moed, soms zelfs het je eigen leven in de waagschaal stellen. Desondanks heb je de moed gehad je uit te spreken over burgemeester die onder hoge druk moeten werken. En je hebt laten zien dat nooit moet opgeven om je waarden te blijven verdedigen."

Ook wordt Wienen geprezen omdat hij zowel in Europa als in Haarlem vecht tegen discriminatie, intolerantie en het aanzetten tot haat.

Om deze inhoud te kunnen zien, moet je cookies accepteren.

Lees ook

Dit is een bericht van de gemeenschappelijke nieuwsredactie

Meer nieuws uit Haarlem e.o.?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit Haarlem en omgeving. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws.

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Haarlem.

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected]

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]