Start van hoofdcontent

BERGEN

nl

Raad Bergen in debat over onwettig voorrangsbeleid voor eigen inwoners op woningmarkt

27 oktober 2021, 12.44 uur · Aangepast 27 oktober 2021, 13.51 uur · Door Redactie Alkmaar e.o.

De Bergense gemeenteraad houdt morgenavond een spoeddebat over het afgekeurde voorrangsbeleid op de woningmarkt. Nu is het zo dat inwoners van de gemeente voorrang krijgen bij het kopen van een huis binnen de gemeente, maar dat mag niet. Dat bleek vorige week na een terechtwijzing van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken.

Foto: tijdelijke vergaderlocatie gemeenteraad Bergen - De Blinkerd in Schoorl - NH Nieuws - tijdelijke vergaderlocatie gemeenteraad Bergen

Het debat, dat werd aangevraagd door GroenLinks en wordt gehouden tijdens de gemeenteraadsvergadering, zal gaan over de afgekeurde Doelgroepenverordening. Dat meldt mediapartner Duinstreek Centraal.

Vorige week liet minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (BZK) aan onze mediapartner weten dat met name het voorrangsbeleid voor eigen inwoners van de gemeente Bergen op de woningmarkt juridisch niet door de beugel kan.

'Weeffout'

Wethouder Klaas Valkering reageerde op het slechte nieuws uit Den Haag met de aankondiging dat hij het voorrangsbeleid niet uit de Doelgroepenverordening wil halen, maar de ingangsdatum van de verordening wil verschuiven naar 2023. Tegen die tijd is er volgens Valkering een wetswijziging geweest die voorrang voor eigen inwoners wel mogelijk maakt. Het ministerie van BZK zou de huidige wetgeving een 'weeffout' noemen die moet worden hersteld, aldus de wethouder.

Maar in een brief aan Mareike Naumann, een inwoner uit Bergen die de Doelgroepenverordening tegen het licht liet houden door het ministerie, wordt niet gesproken over een weeffout. Ook kondigt het ministerie daarin nergens reparatiewetgeving aan. Het ministerie gaat ervan uit dat de gemeente Bergen zelf de voorrangsregeling nog dit jaar uit de Doelgroepenverordening haalt omdat het in strijd is met de Huisvestingswet. 

Het ministerie lijkt er geen probleem van te maken dat de gemeente Bergen niet de artikelen uit de Doelgroepenverordening wil schrappen, maar de ingangsdatum wil verschuiven: "Inmiddels is duidelijk dat Bergen er voor kiest om de verordening op de lange termijn te schuiven. Voor BZK is het belangrijk dat er geen verordeningen van kracht worden die in strijd zijn met de wet." Het ministerie lijkt daarmee niet op de hoogte dat de verordening al sinds februari van kracht is, kort na de vaststelling door de gemeenteraad in januari.

Tekst gaat verder onder 'lees ook':

'Valkering loopt op de zaken vooruit'

VVD-raadslid Jan Grondhout, die destijds al waarschuwde voor de gebreken in de verordening, heeft veel vragen over hoe het college dit nu denkt te repareren: "Elke wijziging in een verordening moet langs de raad. Wil het college nu voorstellen om de hele verordening in te trekken en dan meteen een nieuw voorstel op tafel leggen met een andere ingangsdatum? Ik kan me niet voorstellen dat de gemeenteraad opnieuw deze verordening zou vaststellen, in de wetenschap dat er artikelen in staan die nu overduidelijk in strijd zijn met de wet."

Grondhout neemt aandachtig de laatste zin van de reactie van het ministerie van Binnenlandse Zaken in zich op, waarin het ministerie stelt: "We zijn momenteel bezig met het aanpassen van de Huisvestingswet. Hoe die aanpassingen er uit komen te zien, is nu nog niet te zeggen."

Daaruit blijkt volgens het raadslid dat de wethouder te hard van stapel loopt als hij alvast een voorschot wil nemen op een wetswijziging: "Nergens bevestigt het ministerie de opvatting van Valkering dat er binnenkort een weeffout in de Huisvestingswet zal worden gerepareerd. Dan kunnen wij zeker geen nieuwe verordeningen aannemen die daarop al vooruit lopen."

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]