Ga naar Content

Wie heeft de grootste? Uientelers strijden om de eerste plaats

Luid applaus klonk er maandagavond in Langedijk, voor de drie winnaars van de wedstrijd 'Teel De Grootste Ui'. De allergrootste woog zo'n 800 gram, dat is iets minder dan vorig jaar. Maar het was ook een lastig groeiseizoen, vertelt Lynette Verweel van de organisatie achter de wedstrijd.

Foto:

De grootste ui was die van Simon Kramer, in de categorie Tuinders. Wie denkt dat 800 gram een eitje is: een normale ui weegt zo'n 100 gram en een sjalotje 20 gram. In de categorie Groene Vingers ging Walther Tesselaar er dit jaar met een prijs vandoor. Ook scholieren uit groep 5, 6 en 7 van basisscholen uit de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard deden mee, daarvan bleek Sven Schotten de beste uienteler. Mediapartner Langedijk Centraal vroeg hem naar zijn geheim, maar dat wilde hij niet prijsgeven: "Dan win ik volgend jaar niet meer."

Koud voorjaar 

Dat de grootste ui dit jaar kleiner uitviel dan de grootste van vorig jaar, komt volgens Lynette Verweel van de organisatie doordat het voorjaar koud was en door een vrij natte periode werd opgevolgd. Deze weersomstandigheden gaven ruim baan aan ziektes als valse meeldauw. Veel uien hadden het moeilijk en dat dreef menig deelnemer tot wanhoop.

Aan het begin van het groeiseizoen kregen alle deelnemers hetzelfde soort uienzaad uitgereikt en eind september leverden ze hun oogst in bij de jury. De wedstrijd werd dit jaar voor de tweede keer op rij georganiseerd door familiebedrijf De Groot en Slot uit Broek op Langedijk. Het bedrijf ontwikkelt en produceert uienzaad voor uientelers wereldwijd. De uienwedstrijd moet een jaarlijks terugkerende traditie worden.

Bekijk hieronder de prijsuitreiking:

Wie heeft de grootste ui? - Langedijk Centraal

Lees ook

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]