Ga naar Content

Gerelateerde videos

Iconisch Vlietermonument op de schop: "Dat moet je met heel veel liefde renoveren"

Het bekendste bouwwerk op De Afsluitdijk, het Vlietermonument zal de komende periode flink worden gerenoveerd. Het beroemde gebouw met de uitkijktoren, dat bijna negentig jaar geleden werd gebouwd, blijft onaangetast, maar wordt wel uitgebreid. Een bijzondere opdracht voor architect Paul de Ruiter, die sowieso een liefhebber is van de hele bouwstijl op De Afsluitdijk. 

Architect Paul de Ruiter - Foto: NH Nieuws

"De Afsluitdijk is natuurlijk magnifiek, door zijn minimalisme vind ik het heel erg mooi", vertelt De Ruiter. "Het was een militair object, waar een trein over moest kunnen rijden, dus hij moest recht zijn. Dat maakt die dijk zo prachtig eigenlijk, dat je midden op zee zo'n handgemaakt object ziet dat helemaal kaarsrecht is. Dat is een wereldwonder, he?"

Foto: NH Nieuws

Sinds 2013 houdt De Ruiter zich, samen met landschapsarchitect Yttje Feddes, bezig met de wijze waarop de vernieuwing van de Afsluitdijk moet worden ontworpen. En onderdeel van die vernieuwing is de renovatie van het Vlietermonument. Het markante monument markeert de plek waar de dijk op 28 mei 1932 werd afgesloten. De naam verwijst naar het gebied De Vlieter in de Waddenzee, naast De Afsluitdijk. Bijna 90 jaar geleden werd het monument gebouwd, naar een ontwerp van Willem Dudok.

Liefde

"Het is is nu te klein, dus we gaan het uitbouwen", legt De Ruiter uit. Aan beide kanten van het monument zal een glazen uitbouw gaan komen. "We willen het maken met respect voor het monument, met respect voor de dijk en om te zorgen dat het zo min mogelijk op zou vallen. Dus als je aan komt rijden, dan zie je het niet, je kijkt er als het ware overheen.  Met heel veel liefde moet je dat gaan renoveren, we hebben veel details bekeken en dan gaan we dat straks allemaal weer restaureren naar de originele staat zoals dat vroeger was. 

Impressie van het Vlietermonument na de renovatie - Foto: NH Nieuws

De verwachting is dat het compleet gerenoveerde monument rond de zomer van 2023 klaar zal zijn. Waar de meeste auto's op volle vaart over de dijk razen, zal De Ruiter zeker bij het Vlietermonument even gas terug nemen om rustig te genieten: "Met veel geluk rijd ik hier dan overheen, dan denk ik het is toch goed gelukt". 

De Afsluitdijk in 32 verhalen
De komende vier jaar ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater. In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen NH Media en Omrop Fryslân in samenwerking met Rijkswaterstaat en De Nieuwe Afsluitdijk het verhaal van dit iconische bouwwerk. Door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Bekijk hier alle verhalen.

💬 Wil je niets missen uit de Noordkop?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]