Ga naar Content

'Gooise gemeenten moeten met regionaal vuurwerkverbod komen'

Er moet een Goois regionaal vuurwerkverbod komen. Dat stelt de gemeenteraad van Wijdemeren, dat de regiogemeenten oproept om te gaan werken aan zo'n verbod vanaf komend jaar. 

Foto: Adobe Stock

De Gooise gemeenten zouden wat de Wijdemeerse gemeenteraad betreft het voorbeeld van grotere steden als Amsterdam, Rotterdam en Haarlem moeten volgen door het afsteken van consumentenvuurwerk te verbieden.

Voor Wijdemeren zou dat regionale vuurwerkverbod veel problemen oplossen, waar de regiogemeenten de laatste jaren al tegenaan lopen: ongelukken door vuurwerk, overlast voor mensen en dieren, vervuiling en veel werk voor politie en handhavers. 

Er wordt al veel langer gesproken over een vuurwerkverbod. De afzonderlijke gemeenten hebben dat de afgelopen jaren meermaals wel eens geopperd, maar wel met de kanttekening dat ze dat besluit gezamenlijk zouden moeten nemen en niet afzonderlijk van elkaar omdat dat te weinig effect zou hebben. Als een gemeente als Hilversum het vuurwerk zou verbieden, zou dat kunnen betekenen dat buurgemeenten juist meer overlast krijgen en dat willen de gemeenten niet. Een algeheel verbod zou veel problemen oplossen en zou het handhaven van het verbod ook veel makkelijker maken. 

Volgende stap

Nu zou er dan toch echt een volgende stap genomen moeten worden, meent men. De regiogemeenten zouden allemaal met een afsteekverbod voor vuurwerk moeten komen. Dat zou moeten worden vastgelegd in de algemene plaatselijke verordening (apv). Als alternatief voor het afsteken van vuurwerk zouden er meerdere centrale shows moeten komen.

Of het vuurwerkverbod er daadwerkelijk gaat komen, moet de komende tijd blijken. De gemeenteraad van Wijdemeren draagt burgemeester en wethouders op om met de andere gemeenten verder te gaan werken aan zo'n verbod. Dat zou volgend jaar september tot resultaten moeten leiden. 

Lees ook

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]