Ga naar Content

Voor of tegen vuurwerkverbod? "De hond vindt vuurwerk vreselijk"

"60 á 70 procent van de mensen vindt het wel genoeg zo. We hebben het gehad", zegt voorstander van een vuurwerkverbod Joost Huijsing uit Hilversum. Steeds meer mensen zien wel iets in een vuurwerkverbod in hun gemeente. Toch zijn er ook nog tegenstanders, zoals Emile Jaratt uit Heerhugowaard. "

"De hond vindt het vreselijk, daarom vluchten we soms naar Frankrijk. Het is al begonnen, de eerste knallen hebben we eind oktober al gehad", vertelt Huijzing terwijl hij zijn hond uitlaat.

Meer scholing

Maar daar denkt Emile Jarratt uit Heerhugowaard anders over. "Als je vuurwerk weghaalt bij oud en nieuw, wat heb je dan nog te vieren?", zegt hij. Hij werd als tienjarig jongetje gegrepen door het vuurwerkvirus. Volgens hem zal een verbod niet helpen: er zal dan meer illegaal vuurwerk op de markt komen, en meer mensen zullen gewond raken. "Ga ervoor zorgen dat je de raddraaiers weet op te pakken. En geef er betere straffen voor."

Scholing is volgens Jaratt ook een oplossing "Bij ons op school kwam er vroeger een wijkagent vertellen wat je wel en niet moest doen met vuurwerk."

Traditie, of niet?

Voor veel mensen is vuurwerk een traditie op oudjaarsavond. Maar volgens Huijsing klopt dat niet. "Dit bestaat maar 50 jaar en een traditie gaat veel langer mee. Die mensen hebben hun kans gehad, geef ons nu dan 50 jaar alleen maar vuurwerkshows op het marktplein."

Lees ook

Download de app

🔔 Blijf op de hoogte van nieuws uit jouw regio, download de gratis NH Nieuws-app via de App Store of de Google Play Store.