Ga naar Content

Vast contract of ontslag voor GGD'ers? "Voor ons financieel niet haalbaar"

Zo'n zestig GGD-medewerkers die zich bezighouden met de corona-aanpak en binnenkort hun baan dreigen te verliezen, kunnen door GGD Hollands Noorden in vaste dienst worden genomen. Na de crisis kan hun contract dan in overleg met het UWV worden beëindigd. Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid na navraag van NH Nieuws. Maar zo simpel ligt het niet, reageert de overkoepelende organisatie GGD GHOR.

Medewerkers bron- en contactonderzoek - Foto: NH Nieuws

Het gaat om zo'n zestig medewerkers van GGD Hollands Noorden die zich de afgelopen anderhalf jaar hebben beziggehouden met de corona-aanpak. Doordat zij in hun derde contract zitten, dreigen ze binnenkort op straat te staan. Daarom luidde Alkmaarder en GGD-medewerker Ko van Gorsel vorige week de noodklok. 

"Mensen van het eerste uur worden ontslagen en mensen die wij zelf hebben moeten inwerken blijven aan", vertelde Van Gorsel, mentor bron- en contactonderzoek bij GGD Hollands Noorden, toen aan NH Nieuws.

Vast contract

Van Gorsel liet weten dat er sinds het begin van de coronacrisis vanuit de GGD meerdere gesprekken hebben plaatsgevonden met verschillende ministeries om te kijken of er voor GGD-medewerkers die zich bezighouden met de corona-aanpak een uitzondering kan worden gemaakt op de zogenoemde 'ketenregeling' in de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). In die ketenregeling is vastgelegd dat werknemers hooguit drie tijdelijke contracten in drie jaar kunnen krijgen, waarna ze ofwel in vaste dienst komen, of worden ontslagen. 

Tekst gaat verder onder 'lees ook':

Lees ook

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) bevestigt tegenover NH Nieuws dat er gesprekken 'over het personeelsbeleid van de GGD tijdens de coronacrisis' zijn geweest met de overkoepelende organisatie GGD GHOR, verschillende GGD'en en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Uit die gesprekken bleek dat GGD'en hun personeelsbeleid op verschillende manieren organiseren, aldus het ministerie. Als de GGD-werknemers graag wil behouden, is het volgens het ministerie van SZW mogelijk hen vaste contracten aan te bieden: "Deze kunnen na de coronacrisis - wanneer bepaalde functies overbodig zijn - in overleg met het UWV worden beëindigd."

Financieel niet haalbaar

Een woordvoerder van GGD GHOR laat weten 'bekend te zijn met deze mogelijkheid'. "Maar voor ons is dat financieel niet haalbaar." Hij vervolgt: "Het ontbinden van een vast contract heeft financiële consequenties voor de GGD als werkgever. Als je je dan bedenkt dat het landelijk nu om wel zo'n duizend werknemers met een tijdelijk contract gaat, heeft dat een grote impact. Daarom hebben wij in die gesprekken besloten: dat gaan wij niet doen."

GGD Hollands Noorden, waar de zestig medewerkers werkzaam zijn, kan niet inhoudelijk reageren. "Het is een complexe zaak en momenteel onderzoeken wij alle opties en mogelijkheden", vertelt de woordvoerder.

De ketenregeling:

Om ervoor te zorgen dat werknemers sneller een vast contract krijgen aangeboden, is de zogenaamde 'ketenregeling' in het leven geroepen. Deze houdt in dat een tijdelijk contract over gaat in een vast contract als er sprake is van een keten van meer dan drie tijdelijke contracten. Bij het vierde contract komt iemand dan in vaste dienst. Een tijdelijk contract gaat ook over in een vast contract als een werknemer nog geen derde contract heeft gehad, maar wel al langer dan drie jaar in dienst is.

Als de werkgever er voor kiest een contract na drie contracten niet te verlengen, raakt deze werknemer zijn baan kwijt. De persoon moet dan minstens een half jaar uit dienst zijn voordat hij weer voor zijn oude bedrijf mag werken. 

💬 Wil je niets missen uit Alkmaar en omgeving?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]