Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Inwoners Weesp gaan fors meer voor afval betalen door fusie met Amsterdam

24 oktober 2021, 21.09 uur · Aangepast 25 oktober 2021, 16.44 uur · Door Stefan Bunschoten

Het tarief voor het ophalen van afval zal in Weesp flink hoger worden. Nu betalen meerpersoonshuishoudens nog 302 euro afvalstoffenheffing, maar dat tarief wordt volgend jaar gelijkgetrokken met dat van Amsterdam en dat is dan ongeveer 140 euro hoger. Eenpersoonshuishoudens betalen zo'n 100 euro meer. 

Dat blijkt uit een gemeentelijk stuk waarover aankomende donderdag in de Stopera wordt vergaderd. Het gelijktrekken van de tarieven is het gevolg van de fusie tussen Amsterdam en Weesp, die vanaf 24 maart 2022 afgerond is. Weesp is vanaf dat moment een 'stadsgebied' van Amsterdam.

Vervangen

"Zodra de fusie met Weesp rond is, wordt de verordening op de tarieven afvalstoffenheffing van Weesp ingetrokken en vervangen door de Verordening Afvalstoffenheffing en Reinigingsrecht Bedrijfsafval 2022 van Amsterdam", staat in het stuk van de gemeente Amsterdam. "Dit is nodig omdat er binnen één gemeente geen verschillende tarieven afvalstoffenheffing mogen worden geheven."

Volgens de gemeente bereidt de belastingafdeling zich op dit moment voor om "het proces van innen voor bewoners van Weesp zo gemakkelijk en overzichtelijk mogelijk te maken". In de nieuwe afvalstoffenheffing van Amsterdam, die in 2022 in gaat, is het tarief voor eenpersoonshuishoudens 331 euro en voor meerpersoonhuishoudens 441 euro.

Hoger dan 2021

Dat is overigens een paar euro meer dan Amsterdammers dit jaar betalen, want het tarief is nu nog 326 euro voor eenpersoonshuishoudens en 435 euro voor meerpersoonhuishoudens. De gemeente wijst erop dat de verwerkingskosten en loonkosten hoger zijn geworden, dat er meer huishoudens zijn bijgekomen en dat er  "budgetoverschrijdingen die plaatsvinden als gevolg van het niet op orde zijn van de werkprocessen" zijn.

'Geen reden tot bezorgdheid'

Een woordvoerder van de gemeente Weesp zegt in een reactie dat er voor Weespers geen reden tot grote bezorgdheid is. "Omdat de OZB-tarieven na de samenvoeging met Amsterdam volgend jaar flink naar beneden gaan zal er voor menig Weespers ‘onder de streep’ geen nadeel zijn en mogelijk zelfs een lastenverlichting." Ook voor huurders is er volgens de woordvoerder een mogelijk voordeel omdat zij straks geen rioolheffing hoeven te betalen. "Overigens geldt de hogere afvalstoffenheffing van Amsterdam maar voor het deel van het jaar na de fusie."

De gemeenteraad zal waarschijnlijk aanstaande donderdag 10 november over de tariefverhoging voor de Amsterdammers en de inwoners van Weesp stemmen. De Weespse gemeenteraad besluit op 16 december definitief over de tarieven.

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]