Ga naar Content

Wat zeggen de cijfertjes? Ajax al zes jaar ongeslagen tegen PSV in competitie; Groningen-uit lastig voor AZ

Aan de hand van statistieken kijken we vooruit naar de tiende speelronde in de eredivisie. De laatste nederlaag in de Arena tegen PSV was zes jaar geleden voor Ajax in de competitie, terwijl de uitwedstrijd tegen FC Groningen geen zekerheidje is voor AZ. 

Quincy Promes scoorde in de afgelopen twee thuiswedstrijden tegen PSV - Foto: Pro Shots / Jasper Ruhe

Ajax – PSV

Tadic meest waardevol:
De huidige MVP (meest waardevolle speler) in de eredivisie is Ajax’ aanvoerder Dusan Tadic. De Serviër bereidde 7 treffers voor en maakte er vier. Op deze ranglijst wordt hij gevolgd door PSV’er Cody Gakpo, de aanvaller was betrokken bij 10 goals (7 assists en drie goals). Gakpo ontbreekt vanmiddag met een enkelblessure.

Cadeautje voor Álvarez?
Middenvelder Edson Álvarez viert vandaag zijn 24ste verjaardag. In 2020 won Ajax op 24 oktober met 0-13 van VVV-Venlo, de grootste zege in de eredivisie ooit. Overigens werd Ajax - PSV nog niet eerder op deze datum gespeeld. De Amsterdammers zijn ongeslagen op 24 oktober in thuiswedstrijden. 

Lang wachten op zege in Johan Cruijff Arena:
De overgang van De Meer naar de Arena: (in 1996) bleek in de eerste jaren geen succes voor Ajax tegen PSV. Het duurde tot 8 februari 2004 voordat de drie punten in Amsterdam bleven. Sindsdien is er acht keer gewonnen, vijf keer verloren en vier keer gelijkgespeeld tegen de Eindhovenaren. 

Plaaggeest Mark van Bommel:
Een jaar na de eerste zege in de ArenA werd de grootste overwinning van PSV behaald. De Eindhovenaren wonnen, mede door drie goals van Mark van Bommel met 0-4. De grootste zege van de Amsterdammers was in 1964/65. Door twee goals van Sjaak Swart, twee van Klaas Nuninga en Johan Cruijff werd het 5-0.

Gelijkspel na dubbelslag Zahavi:
De topper tussen Ajax en PSV eindigde afgelopen seizoen in 2-2. Na twee goals van Eran Zahavi knokten de Amsterdammers zich terug via Quincy Promes en Antony. De laatste overwinning van de Brabanders was in het seizoen 2015/16. Gastón Pereiro was destijds belangrijk met twee goals (1-2).

In de uitzending van NH Sport op de radio tussen 18.00 en 19.00 uur is er volop aandacht voor de topper. Erik-Jan Brinkman verzorgt het commentaar in de Johan Cruijff ArenA.

Doelpuntenmaker Adam Maher en Jonas Svensson juichen na de laatste zege van AZ in Groningen (2018) - Foto: Pro Shots / Niels Boersema

FC Groningen - AZ

Champagne voor Sugawara en Midtsjø?
Yukinari Sugawara en Fredrik Midtsjø kunnen vanavond een mooie mijlpaal bereiken. De Noor kan zijn 125e competitiewedstrijd spelen voor AZ en de Japanner zijn vijftigste. Midtsjø speelde dat net zoveel duels als oud-doelman Marco Bizot en Mattias Johansson. Recordhouder Michael Buskermolen (399 duels) is nog ver uit zicht voor beide spelers. 

Timo Letschert enige in het groen-wit:
Verdediger Timo Letschert is de enige speler in de selectie met een verleden bij de Groningers. Hij maakte hier zijn profdebuut en speelde uiteindelijk 12 duels. Andere bekende oud-spelers van beide clubs zijn onder anderen: Martijn Meerdink, Giliano Wijnaldum, Nick van der Velden en Oussama Idrissi.

FC Groningen één keer gewonnen:
FC Groningen is bezig aan een zwaar seizoen en staat zestiende op de ranglijst. Er werd pas een keer gewonnen, op bezoek bij promovendus Cambuur in speelronde 1. AZ is na een stroeve start daarentegen bezig met een reeks van drie ruime zeges op rij. Go Ahead Eagles (5-0), sc Cambuur (3-1) en FC Utrecht (5-1) werden aan de zegekar gebonden.

Groningen-uit, altijd lastig:
De uitwedstrijd tegen FC Groningen is zeker geen zekerheid gebleken voor AZ in het verleden. De Alkmaarders wonnen dertien keer, verloren elf keer en speelde zeven keer gelijk. Ook het doelsaldo is licht in het voordeel van AZ: 46 om 40 voor Groningen. 

Laatste zege was in 2018:
De laatste overwinning van AZ dateert van 23 september 2018. Doelpuntenmakers waren Oussama Idrissi, Adam Maher en Fredrik Midtsjø. Afgelopen seizoen werd het 0-0, waardoor de Alkmaarders derde werden. Dat betekende geen voorronde Champions League, maar voorronde Europa League. Hierin bleek het Schotse Celtic uiteindelijk te sterk.

Lees ook

💬 Wil je niets missen van NH Sport?

  • Like onze Facebookpagina of volg ons op Twitter
  • Luister elke vrijdag tussen 19.00 uur en 22.00 uur en zondag tussen 18.00 uur en 19.00 uur naar de sportuitzending op NH Radio
  • Op tv is NH Sport iedere maandag om 17.10 uur te zien en talkshow De Aftrap iedere vrijdag om 17.10 uur en daarna elk uur in de herhaling 
Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]