Start van hoofdcontent

Amsterdam

NL
V

Kunst10daagse Bergen brengt kunst naar bos, boerderij en boetiek

23 oktober 2021, 17.20 uur · Aangepast 24 oktober 2021, 10.19 uur · Door Ron Flens

In Culture Club, het wekelijkse muziek- en cultuurmagazine van NH, is er deze week aandacht voor de Kunst10Daagse in Bergen. Een recordaantal van 300 kunstenaars exposeren hun kunst. Niet alleen in galeries en ateliers, maar ook in een boerderij, in winkels en in het bos.

Culture Club Kunst10daagse Bergen - NH Nieuws

Haasjes van papier-maché.

In het centrum van Bergen hangt in een interieurwinkel het werk van kunstenares Babette Hofstede. Haar specialiteit is het maken van dieren van papier-maché. Inspiratie hiervoor vond ze na een bezoek aan Artis: "Toen vroegen mijn kinderen: mam, kun je eens een haasje of olifant maken?" Babette werkte tot zes jaar geleden nog in de IT. Toen besloot ze kunstenaar te worden.

Een veelvoorkomende misvatting is volgens de kunstenaar dat haar werk 'makkelijk' zou zijn. Vaak zeggen mensen: "Papier-maché? Dat kan ik ook, heb ik vroeger ook voor sinterklaas-surprises gedaan, is heel makkelijk." Maar dan komen mensen regelmatig terug met de mededeling dat het ze toch niet is gelukt, aldus Hofstede.

Papier-maché kunstenares Babette Hofstede met een van haar creaties

Hazen, herten en vogels in allerlei soorten: Hofstede draait haar hand er niet voor om. Maar ze maakt nooit mensen, daar houdt ze niet van.

Paradijs voor Carla van de Puttelaar

Wie juist wel dol is op mensen, is fotograaf Carla van de Puttelaar. Ze fotografeert met name jonge vrouwen in imposante, weinig verhullende jurken en gewaden. De foto's zijn op enorme, doorschijnende doeken afgedrukt en hangen bij Landgoed Het Hof in het Bergense bos.

Van de Puttelaar haalt haar inspiratie onder andere uit de klassieke schilderkunst: "De oude meesters waren natuurlijk enorm goed in het gebruik van licht", licht ze toe. De fotograaf is lyrisch over de locatie waar haar werk hangt – midden in het Bergense Bos –  vanwege de bomen, het licht en de beweging.

"Het is gewoon een paradijs. De foto's hangen hier prachtig, zo met het licht tussen de bomen door. Ik heb ze nog nooit zo mooi zien hangen, daar kan geen museum tegenop", aldus Van de Puttelaar.

Sterre Weldring 

Verder is in deze aflevering van Culture Club de singer-songwriter Sterre Weldring te zien. Ze is geboren en getogen in Alkmaar, maar woont sinds een paar jaar in Amsterdam. Daar studeert ze filosofie, maar houdt ze zich vooral bezig met muziek maken.

Sterre schrijft haar eigen nummers en op 5 november komt haar eerste EP Lost Lights uit. In haar nummers zingt ze over de liefde in allerlei vormen. "Ik schrijf niet alleen over mijn eigen liefdesperikelen, maar ook over familiebanden, vriendschappen of over situaties die ik bij anderen om mij heen zie".

Singer-songwriter Sterre Weldring in haar studentenkamer in Amsterdam

Sterre begon haar muzikale carriere bij een accordeonorkest in Alkmaar. "Dat was heel leuk. We speelden vooral balkanmuziek. Maar de accordeon is niet een goed instrument om liedjes mee te schrijven", lacht Sterre.

Ze stapte daarom over op de gitaar. Haar grote idolen van een aantal jaren geleden waren Jake Bugg, James Bay en Tom Odell. Onder invloed van hen ging ze een jaar muziek studeren in het Britse Brighton. "Ik zat daar in een huis met alleen maar muzikanten. Ik heb daar veel gespeeld in kroegen en op straat en veel geleerd", vertelt ze.

Over haar stem krijgt ze regelmatig te horen dat die op die van hippie zangeres uit de jaren 60 en 70 Melanie lijkt. "Ik vind dat niet erg. Melanie is een goede zangeres. Maar ik ben Sterre en heb mijn eigen stijl", lacht Sterre.

Schilderijen

In de Museumrubriek van Culture Club is er aandacht voor de overzichtstentoonstelling over Hans Blank bij ArtZaanstad. Hans Blank werd vooral bekend met zijn beelden over de zee, de visserij en de Vikingen, maar in ArtZaanstad zijn voor de eerste maal ook schilderijen van Hans Blank te zien.

Culture Club bij NH Nieuws

In het nieuwe programma Culture Club gaat NH Nieuws op bezoek bij cultuurmakers uit onze provincie om ze te vragen naar hun drijfveren. Alle afleveringen van Culture Club zijn te bekijken op deze speciale pagina.