Ga naar Content

Atelierschip 'De Zwerver' dit weekend (voorlopig) voor het laatst te zien in Edam

Na dit weekend komt er een einde aan het tijdelijke verblijf van atelierschip 'De Zwerver', het vroegere eigendom van kunstenaar Wijnand Otto Jan (W.O.J.) Nieuwenkamp. Drie weken lag hij aan de scheepswerf in Edam voor onderhoud. Het was ook een gelegenheid voor Edammers om een kijkje te nemen op de boot van de kunstenaar die veel heeft betekend voor de stad.

Atelierschip ‘De Zwerver’ na dit weekend niet meer te zien in Edam - NH Nieuws

Dia de Boer is één van de mensen die geïnteresseerden rondleidt op het schip. Ze was ook nauw betrokken bij het boek over de kunstenaar dat uitkwam in 2019. Daarin is het hele verhaal van de kunstenaar te lezen en al zijn werk in verzameld.

Bij de oudere generatie is zijn atelierschip 'De Zwerver' nog bekend zegt De Boer, maar Nieuwenkamp ‘is een beetje in de vergetelheid geraakt’. Deze weken is er wel veel aandacht voor hem en zijn werk. "Hier laten we het schip zien en in het Edams museum is er ook een kleine collectie van zijn vroege etsen."

Nieuwenkamp en Edam

De Boer: "Nieuwenkamp is hier als kunstenaar begonnen rond 1900, toen kende hij de stadjes Edam en de stadjes aan de Zuiderzee, hij vond het leuk om dat te tekenen. Dit schip was bedoeld om rond te zwerven. Hij kwam vaak in Edam. Rond 1907 besloot hij om zich hier te vestigen en een atelier en woonhuis te gaan bouwen."

Ze vervolgt: "Hij heeft veel sporen nagelaten en heeft zich ingezet voor het behoud van oude pandjes. Hij was erg voor het restaureren en renoveren. Alles in het teken van zijn opvatting: alles voor de kunst. Hij was schrijver, etser, architect en wereldreiziger. Dat heeft hier zijn sporen achtergelaten, maar ook in zeker zes panden in Edam."

Tekst  loopt door onder de foto

Foto: NH Nieuws

Vaste plek voor het schip?

Recent speelde een oude discussie weer op: zou het schip een vaste ligplek moeten krijgen in Edam? "In het verleden is dat vele malen geprobeerd", zegt De Boer daarover. "Maar altijd is dat gestuit op tegenstand van de gemeente. Bovendien waren woonboten vroeger niet zo geliefd. Ze werden beschouwd als varende dingen voor arme sloebers. In 2010 is het voor de laatste keer geprobeerd: het schip was toen eigenlijk totaal uitgewoond en gesloopt. Niemand wilde het en weer wilde de gemeente het ook niet. En nu is de discussie weer aan de hand."

Ze vraagt zich af waar de boot dan zou moeten komen te liggen. Bovendien vindt ze hem nu op een prima plek in Naarden liggen. Toch heeft de gemeente nu wel de wens een vaste plek te realiseren, maar zegt tegelijk wel dat het heel ingewikkeld is om te realiseren met veel belanghebbende partijen.

'De Zwerver' is vandaag en morgen nog te bezichtigen. Informatie over rondleidingen is via deze link te vinden.

💬 Wil je niets missen uit Zaanstreek-Waterland?

Taalfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]