Start van hoofdcontent

Gooi

NL
V

Bewoners zijn klaar met strenge regels: "Onze straat is blijkbaar te mooi voor zonnepanelen"

22 oktober 2021, 20.00 uur · Door Eline Ploch

Zestien bewoners van de Siriusstraat in Hilversum hebben er genoeg van. Gezamenlijk willen ze zonnepanelen op hun daken leggen, maar keer op keer wordt hun plan door de gemeente afgewezen.

Bas Engelblik

Ongeveer 35 procent van Hilversum valt onder het beschermd stadsgezicht. Voor deze woningen, verdeeld over drie verschillende wijken, gelden strengere regels, onder andere omtrent het plaatsen van zonnepanelen.  

Estetische gronden

De zestien bewoners trekken juist samen op om geen allegaartje van typen en vormen panelen te krijgen. Uniform en op elkaar afgestemd, zodat het er netjes uit komt te zien.  "We doen het juist op estetische gronden", vertelt buurtbewoner Bas Engelblik. Hij begrijpt er niets van dat hun plan tot tweemaal toe is afgewezen. "We kopen samen in en het wordt ook collectief geplaatst. De gemeente wil eigenlijk dat er minder panelen geplaatst worden. Hierdoor kunnen we maar een derde van de capaciteit gebruiken."

Quote

"Het is als steggelen over de kleur van de boegspriet van de Titanic"

Buurtbewoner aart

Met een spandoek probeert de buurtbewoners op ludieke wijze hun mening bij de gemeente kenbaar te maken. 'Onze straat is te mooi voor zonnepanelen, volgens de Gemeente Hilversum', hebben ze erop geschreven.

De buurt gaat binnenkort weer in gesprek met de welstandcommissie. Daarna hopen zij de gemeenteraad te mogen toespreken.

Meer nieuws uit 't Gooi?

💬 Blijf op de hoogte via onze Facebookgroep Nieuws uit 't Gooi. Reageer, discussieer en deel jouw nieuws

📰 Volg de laatste berichtgeving altijd via NHNieuws.nl/Gooi

🔔 Download de app en krijg een melding bij belangrijk nieuws uit jouw buurt

📧 Stuur ons jouw tips op [email protected] 

✏️ Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]