AZ boekt zwaarbevochten zege op fysiek Cluj

In de Conference League heeft AZ een benauwde 1-0 zege op Cluj geboekt. In Roemenië won het elftal van trainer Pascal Jansen dankzij een doelpunt van Jesper Karlsson.

Owen Wijndal in duel - Foto: Pro Shots / Alex Nicodim

AZ kreeg in een sfeerloos Dr. Constantin Rădulescu Stadion te maken met een verdedigend ingesteld Cluj. De hekkensluiter in de groep zakte in en gaf de Alkmaarders het initiatief. Dat leidde in de openingsfase tot kansen via Karlsson en Jordy Clasie. Laatstgenoemde raakte met een fraaie volley uit een afgeslagen voorzet de buitenkant van de paal.

Na 18 minuten kwam AZ vervolgens op een verdiende voorsprong via Karlsson. De Zweedse buitenspeler kopte een afgemeten voorzet van Yukinari Sugawara tegen de touwen. AZ had de wedstrijd onder controle en gaf in de eerste helft slechts een kansje toe. Debeljuh schoot een harde bal recht in de handen van doelman Peter Vindahl.

Slagers

De thuisploeg stelde aan de bal weinig voor, maar gooide wel steeds meer de beuk erin. Zo ontsnapte verdediger Burca, die een snoeiharde tackle op de enkels van Vangelis Pavlidis inzette, aan een rode kaart. Vlak voor rust kreeg ook Owen Wijndal een flinke aanslag op zijn enkel te verduren. Voor beide acties trok de scheidsrechter een gele kaart.

Waar de Roemenen in de eerste helft matig voetbalden, zocht de ploeg van trainer Dan Petrescu na de pauze steeds nadrukkelijker de aanval. Cluj liet zien dat het aan de bal wel wat kon en maakte er een gelijkopgaande strijd van. AZ-doelman Vindahl moest daardoor in actie komen op een kopbal van Omrani en een schot van Camora.

Het voetbal was halverwege de tweede helft min of meer uit de wedstrijd verdwenen en maakte vooral plaats voor harde tackles en slordigheden. AZ ontsnapte in de slotfase nog aan de gelijkmaker van Petrila. Een vrije trap aan de zijkant van het strafschopgebied, vormde dit seizoen al vaak een tegendoelpunt voor de Alkmaarders, maar dit keer belandde de inzet van de invaller op de lat. Daardoor bleef de 1-0 voorsprong gewaarborgd.

Conference League

Door de overwinning heeft AZ goede papieren om te overwinteren in de Conference League. De ploeg heeft na drie wedstrijden zeven punten bij elkaar gevoetbald en gaat daarmee aan de leiding in de groep. Zondag speelt AZ om 20.00 uur in de eredivisie tegen FC Groningen.

Opstelling AZ: Vindahl; Sugawara, Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal (Witry/69); Midstjö, Clasie, De Wit (Evjen/64); Gudmundsson (Reijnders/82), Pavlidis (Duin/64), Karlsson