Ga naar Content

Organisatie helpt jeugd met woonruimte: "Weinig aandacht voor jongeren uit jeugdzorg"

Kamers met Aandacht helpt kwetsbare jongeren op weg naar zelfstandigheid en een woning. Want als je als 18-jarige net op eigen benen staat, heb je vaak nog hulp nodig van familie en vrienden. Sommige tieners hebben dit sociale vangnet niet. In Amsterdam proberen ze het project nu onder de aandacht te krijgen. "Er is weinig aandacht voor jongeren uit de jeugdzorg", vertelt Bianca van der Neut, oprichter van Kamers met Aandacht.

Foto: Kamers met Aandacht
Van der Neut is in 2019 Kamers met Aandacht gestart in Utrecht om dak- en thuisloosheid onder jongeren tegen te gaan. Werkzaam in de jeugdzorg, zag ze dat het vaak misging met tieners die op zichzelf gingen wonen. "De stap om op jezelf te wonen als je zo jong bent zonder sociaal vangnet is namelijk vaak te groot", vertelt ze aan NH Nieuws. 

De 20-jarige Haarlemmer Michael, die verder onbekend wil blijven, heeft dankzij de organisatie nu een woning. "Ik was uit huis geplaatst, in verband met het drugsgebruik van mijn ouders." Hij woonde in een pipowagen waar geen goede voorzieningen waren voor gas, water en licht.

Zelf een woning vinden was bijna niet te doen en daarnaast moest hij op jonge leeftijd al zaken regelen zoals een zorgverzekering. Hier had hij hulp bij nodig. 
"Als je niemand hebt om hulp te vragen, dan gaat het vaak mis. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat ze hun post niet goed nakijken of niet naar school gaan. Dan is het fijn als er iemand is die dit wel in de gaten houdt en structuur en een dagritme aanbrengt", legt Van der Neut uit. 

"We zoeken mensen met de juiste motivatie en daadkracht. Mensen die alleen wonen of geen kinderen meer in huis, die hebben vaak ruimte"

Bianca van der neut, kamers met aandacht

Hulp gezocht in Amsterdam

Het vinden van verhuurders, mensen met ruimte over in hun huis en hart, is een uitdaging volgens Van der Neut. De overspannen woningmarkt helpt daar niet bij, maar de tijd lijkt daarmee juist ook rijp voor alternatieve manieren om woonruimte benutten. Nu het initiatief ook in Amsterdam loopt willen ze zoveel mogelijk Amsterdammers bereiken, zodat zij er in ieder geval over na gaan denken om woonruimte ter beschikking te stellen. 

"Iedere vorm van woonruimte kan passend zijn voor iemand", legt Van der Neut uit. Denk bijvoorbeeld aan een kamer bij een hospita, in een studentenhuis of woongroep, een tuinhuis enzovoort. "We zoeken mensen met de juiste motivatie en daadkracht. Mensen die alleen wonen of geen kinderen meer in huis, die hebben vaak ruimte."
De jongeren zullen ook huur gaan betalen. "Maar niet de hoofdprijs. 450 euro is de max."

Tekst gaat verder onder de foto.
Foto: Kamers met Aandacht
De 18-jarige Pien, die ook anoniem wil blijven, wil al sinds haar twaalfde op zichzelf wonen in Amsterdam. "Ik wilde zelfstandig worden. Ik vond m'n ouders vervelend, ze ‘zeurden’ altijd. Dat was natuurlijk voor mijn eigen bestwil, maar dat had ik nog niet echt door. Ik wilde de regie in eigen handen; gewoon alles zelf doen." 

Pien krijgt nu kamertraining. "Koken vind ik af en toe wel een ding, maar dat heeft met mijn verleden te maken. Mijn vriend helpt me nu soms, maar ik hou er ook van om het zelf uit te zoeken."

Aandacht voor de verhuurder

Mocht je een woningplek hebben dan is het ook van belang dat de huurder tijdens dit project extra aandacht krijgt. De aandacht kan variëren, daarop worden de jongere en verhuurder door de organisatie gematcht: van een luisterend oor tot eens per week samen eten of hulp bij de financiën. "Bij de verhuurder waar ik zit, leer ik onder andere beter koken. Ook onderhouden we het huis samen. Daar word je met de tijd zelfstandiger van", vertelt huurder Michael.

Daarom zoekt Kamers met Aandacht mensen die een kamer willen verhuren aan jongeren tussen de 18 en 23 jaar, die op eigen benen willen staan, maar nog niet geheel zelfstandig kunnen wonen. "Geen jongeren met zware problematiek. Ze worden gescreend om in huis te wonen."

💬 Wil je niets missen uit Amsterdam?

Tikfout gezien? Laat het ons weten via [email protected]